Horvátország leghosszabb hídja

0
17

Mint már előző számunkban arról beszámoltunk, az 5C autópálya átért a Dráván, és folytatódik az építkezés a magyar határ irányába. Az új sztráda egy monumentális hídon át éri el Baranyát, mely minden szempontból páratlan.

A vidékünket is átszelő 702 kilométer hosszú C5-ös autóút, ha elkészül, Budapestet köti majd össze Szarajevón át az adriai Ploče városával. Az Eszéktől a magyar határig húzódó útszakasz legjelentősebb műtárgya kétségkívül a Dráván átívelő híd, mely minden szempontból monumentális. A folyami átkelő különlegessége abban rejlik, hogy nemcsak a medret hidalja át, hanem a Zrínyi által egykoron a környéken felégetett török fahídhoz hasonlóan a mocsaras területen való átkelést is segíti. Az impozáns, két részből álló vasbetonhíd első, meder felett átívelő szakasza, mely az ország legnagyobb hídja, 2507 méter hosszú (Az ország déli részén épülő Pelješaci híd is csak 2404 méter hosszú lesz), az ehhez szorosan kapcsolódó második, mocsár feletti szakasz pedig 725 méter hosszú. Az átkelő teljes hosszában díszkivilágítást kapott, ami napenergiával működik. A nagyobb híd lábai a Dráva medrébe fúrt 45 méter mély lyukakba kerültek, amelyekre 85 méter magas tartópillérek épültek, ezekhez drótkötéllel rögzítették a híd többi elemét.

Az útszakasz déli részén, a Száván is épül egy szerényebb, mindössze 640 méteres híd, melyen keresztül az autópálya átlépi a bosnyák határt. A tervek szerint 2023-ra készül el a teljes szakasz, melynek az átadása után a Budapestről indulók Bosznia-Hercegovináig utazhatnak majd autópályán, ám ehhez el kell készüljön Magyarországon az M6-os autópálya Mohácstól (Babarc) a horvát határig vezető 19 kilométeres szakasza is. Az viszont továbbra is kérdés, hogy a sztráda mikor ér le az Adriára, mivel a Bosznián keresztülhaladó 334 kilométerből eddig csupán nem egészen 92 kilométer készült csak el.