Horvátország fejlődő, összekötő, védelmező és globális befolyással bíró Európát akar

0
14

Az Európai Unió (EU) Tanácsának soros elnökségét 2020. január 1-jétől betöltő Horvátország a következő jelmondatban foglalta össze prioritásait: „Európa, amely fejlődik, összeköt, véd és globális befolyással bír” – közölte Andrej Plenković kormányfő a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban tartott konferencián múlt héten.

Mint mondta, az EU-nak van a második legerősebb gazdasága, amely a világ bruttó hazai termékének (GDP) egyötödét adja. Ugyanakkor a technológiai, geopolitikai és demográfiai változások miatt egyre nagyobb konkurenciával is szembe kell néznie, a terheket pedig közösen kell viselni – hangsúlyozta a kormányfő. Ezért szerinte erősebb unióra van szükség, ehhez pedig csökkenteni kell a tagállamok között még mindig fennálló nagy fejlettségbeli különbségeket.

„Az életképesebb társadalom versenyképesebb gazdaságot is jelent” – hangsúlyozta Plenković. Gondoskodni kell egy környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbb gazdaságról, hozzájárulva így a jobb környezetvédelemhez és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez – tette hozzá.

Szavai szerint olyan Európára van szükség, amely összeköt. Tovább kell fejleszteni a közlekedési, energetikai és digitális infrastruktúrát. „A jobb összeköttetés jobb és biztonságosabb adatinfrastruktúrát jelent” – vélekedett. Horvátország ösztönözni fogja az EU állampolgárai közötti kapcsolatok erősítését is.

Elmondta: nagy figyelmet szentelnek majd a belső biztonságnak, és támogatni fogják a tagállamok szorosabb együttműködését a terrorizmus finanszírozása elleni harcban. Jelezte továbbá, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tagállamok információs rendszereinek hatékonyabb összehangolására.

A migrációval kapcsolatban kifejtette: szükség van a közös európai menekültügyi rendszer megreformálására és a jobb együttműködésre a nem uniós országokkal. „Ellenállóbbnak kell lennünk a hibrid fenyegetésekkel szemben, erősíteni kell a kiberbiztonsági kapacitást és a hamis hírekkel szembeni küzdelmet” – húzta alá.

Plenković kiemelte, hogy Horvátország elkötelezett egy befolyásos Európa iránt, amely vezető szerepet tölt be mind a szomszédságában, mind a nagyvilágban.

„Az az unió, amely a világ fejlesztési támogatásainak több mint felét nyújtja, külön felelőséggel tartozik délkelet-európai szomszédai iránt” – mondta.

Horvátország a soros EU-elnökség hat hónapja alatt síkraszáll a térség országainak európai integrációs perspektívájáért és a hatékony bővítési politikáért – jelentette ki végezetül a miniszterelnök, aki egyúttal emlékeztetett, hogy Zágrábban tartják jövő májusban az EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót. (mti)