Horvátország és Magyarország közös kulturális örökségét bemutató páratlan kiállítás nyílt Zágrábban

0
46

Ars et virtus – Horvátország-Magyarország – 800 év közös kulturális öröksége címmel nyílt kiállítás múlt csütörtökön Zágrábban a Magyar Nemzeti Múzeum és a Klovićevi Dvori Galéria közös rendezésében. A horvát szábor elnökének, Gordan Jandrokovićnak a küldöttjeként Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is jelen volt.

– Csak úgy vagyunk képesek közös jövőt építeni, ha tisztában vagyunk közös múltunkkal, mert a jövő a múltban fogant meg – fogalmazott a megnyitón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hozzátéve, hogy a tárlat mérföldkő ebben a folyamatban. A magyar tárcavezető Nina Obuljen Koržinek horvát kulturális miniszterrel közösen nyitotta meg a kiállítást.

A maga nemében páratlan és hiánypótló kiállítás azért jött létre, hogy bemutassa, milyen volt a magyar és a horvát nép viszonya, hogyan hatott egymás kultúrájára, művelődésére, hagyományaira a két nemzet, és hogyan forrt össze ez az általában testvéri sorsközösség abban a 800 évben, amikor a két állam egymással egységben, a Szent Korona egyesítő égisze alatt létezett.

A tárlat 306 műtárgya között szerepel a szigetvári Zrínyi Miklós szablyája és sisakja, melyek a Bécsi Szépművészeti Múzeumból érkeztek a galériába, valamint Horvátország legrégebbi, piros-fehér kockás címeres zászlója 1647-ből, amelyet az Esterházy Magánalapítványtól kölcsönöztek a kiállításra. Megtekinthető továbbá Szent Lászlónak a zágrábi katedrálisban őrzött palástja, valamint Szent István koponyaereklyéje is.

Az érdeklődők megismerhetik még Munkácsy Mihály Az agár című festményét és Vlaho Bukovac horvát festőművész Dubravka című alkotását, amelyet utoljára 1894-ben láthatott a zágrábi közönség.

A tárlatot az év első felében, Horvátország európai uniós soros elnöksége alatt tervezték megnyitni, de a világjárvány miatt el kellett halasztani. A tárlat két hónapig lesz látogatható Zágrábban, majd decemberben Budapestre, a Magyar Nemzeti Múzeumba költözik, amelynek honlapján azonban – egy virtuális tárlat formájában – már most ízelítőt kaphat belőle a magyar közönség.

A megnyitón több magas rangú vendég, diplomata mellett részt vett Andrej Plenković miniszterelnök és Gordan Grlić Radman külügyminiszter is, valamint a horvát szábor elnökének, Gordan Jandrokovićnak a küldöttjeként Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője.