Horvátország a 7. századtól napjainkig – könyvbemutató a zágrábi Liszt Intézetben

0
52

Az Ady Endre Magyar Kultúrkör kiadásában megjelent Sokcsevits Dénes: Horvátország története a 7. századtól napjainkig című könyvének a 2., átdolgozott kiadása. A pazar kiadványt szépszámú közönség előtt mutatták be április 19-én a zágrábi Liszt Intézetben.

Baričević-Tamaskó Eszter magyar lektor bevezetője után a szerző a több mint 800 éves magyar-horvát együttélés legfontosabb elemeit villantotta föl előadásában.

„Magyarok és horvátok több mint nyolcszáz esztendőn keresztül éltek együtt, egy államközösségben, osztoztak jóban-rosszban, küzdöttek közös ellenségek ellen. A két nép viszonya a sok együtt megélt évszázad során túlnyomórészt békés volt, sorsuk egyénenként, de a közös történelemben kiemelkedő szerepet játszó neves családok révén is egybefonódott. Magyarok és horvátok a nyugati kereszténységhez kötődő közös kulturális gyökereik révén, a nagy nyelvi különbözőség ellenére kölcsönösen gazdagították egymás kultúráját, ám a 19. századi nemzeti-nemzetállami fejlődés végül szembefordította egymással és külön utakra vitte a két nemzetet. Horvátország ezerháromszáz éves történetének legfontosabb eseményeit, a horvát kultúra legjellegzetesebb vonásait mutatja be e könyv, mely szerzője szándéka szerint a kölcsönös jobb megismerést szolgálva közelebb szeretné vinni e szomszéd országhoz és nemzethez mindazokat, akik kezükbe veszik és elolvassák e művet” – hangzott el a kiadvány bemutatóján.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete is.

A program a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg.