Horvátország 57 malma 20 százalékos kapacitással dolgozik

0
83

Az idei időjárási viszonyok nemigen kedveztek a mezőgazdászoknak, ennek ellenére a gabona hozama és minősége is jó a Horvát Gazdasági Kamara (HGK) szerint, de arra figyelmeztetnek, hogy míg kiváló minőségű alapanyagot szállítunk külföldre, addig drága készterméket importálunk.

A becslések szerint idén a 146 ezer hektáros területen mintegy 800 ezer tonna gabonát takaríthatnak be, de mivel a feldolgozói kapacitás 20 százalékos, így a termés kétharmada külföldre kerül. A legnagyobb gond ezzel, hogy míg jó minőségű alapanyag kerül külföldre alacsony áron, addig onnan drága késztermék érkezik, ami külkereskedelmi hiányt jelent.

A HGK-nál azt mondják, hogy míg a gabona exportértéke 181 millió euró, addig malomipari termékekből 214 millió eurónyi értékűt hozunk be.

– Ez több mint 30 millió euró hiányt jelent, ami elfogadhatatlan, tekintettel arra, hogy évek óta minőségi búzát termelünk – mondja Ernest Nađ, a HGK szakmai tanácsadója.

Hasonló a helyzet más mezőgazdasági termékekkel is. A szakember szerint a vállalkozókat arra kellene ösztönözni, hogy feldolgozzák a termékeket, és ne csak a fejlett országok alapanyag-ellátói legyünk, a felté-teleink ehhez megvannak.

A gabona minőségétől függően 90 lipa és 1,25 kúna között mozog a felvásárlói ár. Nađ azt ajánlja a gazdáknak, hogy ne adják el potomáron, ha lehet, inkább raktározzanak és várják meg a jobb árat.