Horvátország 476 szíriai menekültet vesz át Törökországtól

0
554
menekultek

Horvátország az Európai Bizottság (EB) terve szerint 476 szíriai menekültet vesz át Törökországtól, július 20-áig 150 migráns érkezik az országba – írta a Večernji list napilap a múlt héten.

Miro Kovač külügyminiszter Berlinben egy, a témához kapcsolódó konferencián múlt hétfőn arról beszélt: Zágráb betartja ígéretét, és átveszi Törökországtól a szíriai menekülteket. Ugyanakkor úgy vélte, a legnagyobb kihívás az lesz, hogy Horvátországban tartsák őket. Kovač szerint ugyanis a migránsok Németországba, Ausztriába, Svédországba és Hollandiába akarnak menni.
A Večernji list értesülései szerint az átvett szíriai állampolgárokat Zágrábban és Kutinán helyezik el menekültotthonokban. Utóbbiba a veszélyeztetett csoportok kerülnek: a betegek, várandós nők vagy a kiskorúak. Az állam felkínálja a nyelvtanulás lehetőségét, és amennyiben nem tudják fedezni költségeiket, két évig teljes ellátást biztosít számukra.
A magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 658 068 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. A bródi befogadó-állomáson jelenleg 113-an tartózkodnak kitoloncolásra várva, további 32 főt áthelyeztek a zágrábi Porin hotelbe, ők menedékjogi kérelmet nyújtottak be Horvátországban. (mti)