Horvát–magyar közös határellenőrzés a Dunán

0
129
BELFLD-POLICIJA_PLOVILA1-

A Dunai határrendészeti együttműködés a horvát–magyar államhatáron elnevezésű projektre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság (BMRFK), a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE), valamint a Horvát Belügyminisztérium Eszék-Baranya Megyei Rendőr-főkapitánysága egy éve adott be pályázatot.
A program fő célja egy horvát–magyar kapcsolattartási szolgálati hely létrehozása a mohácsi határkikötőben. Része még a közös vízi járőrszolgálat előkészítése, egy ehhez szükséges kézikönyv készítése, valamint eszközbeszerzés. A projektgazdák azt várják, hogy a jövőben hatékonyabban együtt tudnak működni a határrendészeti szervek.
A projektnyitó konferencián a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője hangsúlyozta: fontos, hogy a két szomszédos ország szorosan együttműködjön a határrendészet fejlesztésében. Dakos József kiemelte: a helyi szervek együttműködése példás, nem volt olyan ügy, amelyet ne tudtak volna tárgyalásokkal rendezni.
Stauber Péter belügyminisztériumi főosztályvezető a magyar EU-elnökség komoly vívmányának nevezte a Duna-stratégia kialakítását, valamint Horvátország uniós csatlakozásának előkészítését. Nikola Milina, a horvát határrendészeti igazgatóság vezetője is kiemelte Magyarország szerepét Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásainak támogatásában.