Horvát személyi igazolvány: a cseréjénél hangsúlyozzuk, magyarok vagyunk

0
407

Amikor elérkezik a személyi igazolvány cseréjének az ideje, a legtöbben a lehető leggyorsabban új okmányt szeretnének, minél kevesebb ügyintézéssel. Az esetleges kellemetlenségek megelőzése érdekében nem árt azonban óvatosnak lenni és odafigyelni a részletekre.

Személyi igazolványt többnyire 5 vagy 10 évente cserél egy átlagos horvát állampolgár. Ilyenkor jobb esetben már az okmány lejárta előtt pár héttel megkezdjük az új igazolvány igénylését. Fontos azonban odafigyelni a részletekre, hiszen az új okmány igénylésekor adatainkat frissítik, és ilyenkor előfordulhat hibás beírás, ez pedig kellemetlenségekkel járhat.

Figyeljünk oda nemzetiségünk helyes feltüntetésére

Telegdi Angelika

Új igazolvány igénylése esetén minden személyes adatunkat frissíti a rendszer, a nemzetiségünkre vonatkozót is. Előfordulhat ilyenkor, hogy az ügyintéző rutinszerűen horvátnak tünteti fel a nemzetiségünket, ezért a formanyomtatvány beadásakor érdemes kihangsúlyozni a nemzeti hovatartozásunkat. Telegdi Angelika, aki Karancson él, a legutóbbi kisebbségi önkormányzati választások napján a szavazóhelyen értesült róla, hogy horvátként van nyilvántartva, és ezért nem szavazhat a magyar listára.

– Világéletemben magyarnak vallottam magam, a családban is mindenki magyar, ezért megdöbbentem, amikor közölték velem, hogy a hivatalos adatok szerint horvát vagyok, ezért nem szavazhatok. Utólag kiderült, az lehet a probléma hátterében, hogy januárban személyi igazolványt cseréltem, és akkor írták be a hibás adatot – mondta Telegdi Angelika.

Nem egyedi esetről van szó

Suica Julianna

A szentlászlói Suica Julianna az előző ciklusban az Ernestinovói járás magyar kisebbségi önkormányzatának titkára volt. A választók a legutóbbi voksoláson is bizalmat szavaztak neki, ám kis híján lemaradt a jelölőlistáról, mivel kiderült, hogy horvátként szerepel a hivatalos nyilvántartásban, ezért kérvényeznie kellett, hogy ismét magyar lehessen.

– Nem először fordult elő velem az, hogy a hivatalos szervek megváltoztatják a nemzetiségemet. Először 2004-ben lettem horvát, miután személyi igazolványt cseréltem, majd megdöbbenve tapasztaltam most is, hogy ismét horvátként szerepelek a rendszerben –  mondta Suica Julianna, aki hozzátette, ismét személyi igazolványának cseréjekor változtatta meg nemzetiségét a rendszer.

Valkai Irénke

Hasonló problémával a legutóbbi parlamenti választás idején is többen jelentkeztek. Valkai Irénke a tengerpartról jött haza Laskóra, és nagyon meglepődött, amikor közölték vele, hogy nincs a választási névjegyzékben, nem szavazhat a magyar kisebbségi képviselőre. Ezért fontos személyi okmánycsere esetén kihangsúlyozni nemzetiségünket, valamint választások előtt ellenőrizni, hogy továbbra is magyarként vagyunk-e nyilvántartva.

Kérje a kétnyelvű okmányt!

A horvát törvények értelmében a nemzeti kisebbségekhez tartozó horvát állampolgárok kérhetik a kétnyelvű személyi igazolványt. Fontos viszont, hogy rögtön az igénylés elején jelezzük, hogy ilyent szeretnénk, mert utólag már nem korrigálhatunk.