A horvát parlament engedélyezte a hadsereg bevetését a határokon

821

A múlt héten jóváhagyta a horvát parlament az államhatár védelméről szóló törvényt, valamint a védelmi törvény módosítását, mely szerint a hadsereg különleges helyzetekben segítséget nyújthat a rendőrségnek a határok védelmében, ha azokat nagyobb migrációs nyomás miatt nemzetbiztonsági veszély vagy humanitárius katasztrófa fenyegeti.

A jelenlévők közül mindkét törvénymódosítást 79 képviselő szavazta meg a 151 tagú száborban.
A törvény szerint a kormány hozhat döntést arról, hogy a hadsereg segítséget nyújthat-e a rendőrségnek a határok védelmében, mégpedig a védelmi miniszter javaslatára, az államfő – aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka – jóváhagyásával.
Vlaho Orepić belügyminiszter még az erről szóló parlamenti vita előtt elmondta, hogy a hadsereget csak abban az esetben vetik be, ha a rendőrség egyedül nem tudja ellátni feladatát.
A miniszter szerint a menekültválságnak nincs vége, attól függetlenül, hogy a balkáni útvonalat lezárták a migránsok előtt.
A szociáldemokrata ellenzék szerint mindkét törvény alkotmányellenes, és az alkotmánybírósághoz fordulnak jogorvoslatért.
Horvát sajtóértesülések szerint Szlovénia a közeljövőben eltávolítja a szlovén-horvát határon felállított pengés drótkerítést. A lapok szerint erre Miro Cerar szlovén miniszterelnök tett ígéretet Tihomir Orešković horvát miniszterelnöknek Brüsszelben az EU-török csúcson.
A szlovén miniszterelnöki hivatal közleményben reagált a hírre, amelyben az olvasható, hogy Szlovénia fontolóra vette ugyan, hogy lebontja a szlovén-horvát határon felállított drótkerítés egy részét, de nem két héten belül, ahogy arról a Jutarnji list és a Večernji list napilap beszámolt.
A közleményben az áll, hogy Szlovénia továbbra is figyelemmel kíséri az eseményeket, és amennyiben elég biztosítékot talál arra, hogy a kerítésre nincs többé szükség, eltávolítja azt. Ugyanakkor egyes helyeken valószínűleg érintetlenül hagyja annak érdekében, hogy könnyebben tudja ellenőrizni a határátlépéseket. Szlovénia március közepén elkezdte rácskerítéssel felváltani az ideiglenes szögesdrótot. A cserét először a turisták által látogatott helyek és a települések közelében lévő határszakaszokon végezték el.