Horvát-magyar nyelvi kapcsolatok

849
KÖNYVBEMUTATÓ

A Matica Hrvatska eszéki szervezete a múlt héten mutatta be Mihálovics János 1874-ben megjelent könyvének hasonmás kiadását, melyet egy második résszel bővítettek ki, amely a műre vonatkozó tanulmányokat tartalmaz horvát és magyar nyelven. A Gyakorlati Illír Nyelvtan egy tudományos kutatási program keretében készült, amely a 19. század második felének horvát-magyar nyelvi kapcsolatait vizsgálja. A projektben közreműködtek az eszéki egyetem magyar tanszékének munkatársai is.

A művet Mihálovics János tanár írta 1874-ben azoknak, akik szeretnék megtanulni a Magyarországon élő horvát kisebbség nyelvét – hangzott el az eszéki könyvbemutatón.

Mihálovics János életének és munkásságának kutatását a horvát nyelvészeti tanszék vezetője kezdeményezte, mivel az etnikai és nyelvi határokon kívül élő horvát nyelvészek tevékenysége a 19. század második felétől napjainkig csak kevésbé ismert.

A könyvet eredeti, 19. századi formájában veheti kézbe az olvasó, amelyet a projekten dolgozó Bölcsészettudományi Kar magyar és horvát tanszékének munkatársai, valamint a hallgatók által készített tanulmányokkal bővítettek ki.

A programban részt vett Lehocki-Samardžić Anna is, aki elmondta, hogy a kötethez egy kronológiát is készítettek, amelyben Mihálovics János életét és munkásságát mutatják be, valamint megjelent és kéziratos műveivel is foglalkoznak.

Ivica Završki, a Matica Hrvatska eszéki szervezetének elnöke elmondta, hogy hamarosan Magyarországon és Szerbiában is bemutatják a kötetet.

– A Matica Hrvatska szervezetei Pécsett és Szabadkán is működnek. Ami Magyarországot illeti, a Matica az ottani intézményekkel jó kapcsolatokat alakított ki, így ezzel is hozzájárulunk a horvát-magyar kulturális együttműködéshez, amely ugyan már több mint ezer éve létezik, de ezt gyakran elfelejtjük – mondta Ivica Završki.

A projekt megvalósítását számos magyarországi kulturális és tudományos intézmény is segítette. A bemutatón elhangzott, hogy a közös kutatásnak ez csak az első állomása, hiszen számos hasonló mű vár még feldolgozásra, ezeket szeretnék a jövőben újranyomtatni.