Horvát-magyar idegenforgalmi kapcsolatok

607
szepkartya

A magyar SZÉP Kártyához hasonló üdülési csekkel élesztenék fel nálunk is a belföldi turizmust, erről folytatott tárgyalásokat Anton Kliman horvát turisztikai miniszter Bienerth Gusztáv magyar turisztikai kormánybiztossal múlt kedden Tihanyban – közölte a horvát illetékes tárca.

A tihanyi találkozón a horvát és a magyar delegáció tagjai áttekintették a kétoldalú idegenforgalmi kapcsolatokat, továbbá a horvát miniszter tájékoztatást kapott a Széchenyi Pihenőkártya rendszerének működéséről és tapasztalatairól. A horvát fél bemutatta az e-visitor informatikai rendszerét, amely a turisták be- és kijelentését teszi lehetővé Horvátországban az interneten keresztül.

Kliman úgy vélekedett: a magyar példa felélénkítené a turisztikai forgalmat a szárazföldi megyékben, de a tengermellékieknek is kedvezne, főleg a nyári szezon előtt és után. Horvátországban a munkáltatók egy része üdülési pénzt fizet alkalmazottainak. A miniszter egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy az új rendszer adózási szempontból is kedvezőbb volna azoknak a munkaadóknak, amelyek üdülési utalványt adnak dolgozóiknak, az utalványt pedig csak turisztikai célokra lehet majd felhasználni.

Az elképzelés szerint a munkáltatótól kapott kártyák használatakor a horvát munkavállalóknak a szállás 25-30 százalékát, az éttermi fogyasztás 10 százalékát és a wellness- és hasonló szolgáltatások 10 százalékát kell majd kifizetniük saját erőből.

A Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása szerint a SZÉP Kártyát Magyarországon majdnem 67 ezer helyen fogadják már el. Március végén mintegy 27 ezer munkaadó több mint 1,3 millió alkalmazottja részesült juttatásban. A kártya bevezetése óta a munkáltatók több mint 330 milliárd forintot töltöttek fel a kártyákra, és eddig összesen 284 milliárd forinttal élénkítették a belföldi turisztikai keresletet. A SZÉP Kártya felhasználásával az idén már 17 milliárd forint áramlott a gazdaságba. (mti/mt)