HORVÁT KORMÁNY: Újabb rekordösszegű támogatás a horvátországi magyar egyesületek programjaira

0
93
Aleksandar Tolnauer

6.331.500 kúna a horvátországi magyar egyesületek idei programjaira – Jankovics mandátumának a hat éve alatt megduplázódott a horvátországi magyaroknak a zágrábi Kisebbségi Tanácson keresztül érkező támogatása!

Múlt hét csütörtökön tartotta soros ülését a horvát kormány Kisebbségi Tanácsa (KT), amelynek napirendjén a 2021-es programok végrehajtásáról szóló éves beszámoló, valamint az idei évre vonatkozó támogatási javaslat volt.

A horvát költségvetésben az idei évre vonatkozó tétel 5%-kal nagyobb, mint 2021-ben volt.

Ami a horvátországi magyar egyesületek programjait illeti, az idén összesen 49 magyar egyesület pályázott 8 megyéből, ebből 48 egyesület támogatásban részesül.

A Tanács döntése értelmében a támogatás 5,9%-kal emelkedett a tavalyihoz képest, aminek az egyik pozitív hozadéka, hogy a magyar egyesületek támogatása 6,331.500 kúnára nőtt, ami újabb történelmi csúcsnak számít.

Horvátországi magyar egyesületek támogatása 2016-ban: 3.251.000 kúna, 2022-ben pedig már 6.331.500 kúna!

Hogy ez mekkora előrelépés, azt talán az bizonyítja a legjobban, hogy 2016-ban (amikor Juhász Sándor volt a horvátországi magyarok parlamenti képviselője) 3.251.000 kúnát tett ki a jóváhagyott összeg, 2022-ben pedig 6.331.500 kúnából gazdálkodhatnak magyar szervezeteink (ez 94,7 %-os emelkedést jelent).

Az idei támogatásokról szóló részletes, egyesületeinkre vonatkozó döntés szövegét bárki elolvashatja a hivatalos közlöny (Narodne novine 48/2022) oldalain.

Az ülésen a KT tagjai elfogadták a 2021-es programok végrehajtásáról szóló jelentést is. Az „egyéb” napirendi pont alatt Jankovics Róbert képviselőnk javasolta a KT kritériumainak több pontra kiterjedő módosítását, amit a tanács elnöke elfogadott, és az egyik következő ülésen ez az előterjesztés napirendre kerül.

Tolnauer: Az országban működő kisebbségi egyesületek nagyszerű munkát végeznek

– Az országban működő kisebbségi egyesületek nagyszerű munkát végeznek, mindent megtesznek kultúrájuk és identitásuk megőrzése érdekében, ami elismerésre méltó. A Tanács éppen ezért igyekszik lehetőségeihez mérten segíteni őket a folyamatos fejlődésük érdekében, ez a támogatások mértékéből is látszik – mondta AleksandarTolnauer, a Kisebbségi Tanács elnöke.

Jankovics: „Minden egyesületünk vezetőjét arra kérem, hogy rendkívül körültekintően és nagy odafigyeléssel használják ezeket a nehezen kieszközölt támogatásokat!”

– Köszönjük szépen a Horvát Kormánynak a horvátországi magyarság melletti kiállását, remélem, továbbra is méltók leszünk a bizalomra. Köszönöm továbbá Aleksandar Tolnauer elnök úrnak, valamit a Kisebbségi Tanács tagjainak, hogy ismételten elfogadták az érveimet, és újra tovább tudtuk növelni a horvátországi magyar egyesületek támogatását, valamint a részarányunkat is az össztámogatásban. Minden egyesületi vezetőt arra kérek, rendkívül körültekintően és nagy odafigyeléssel használja ezeket a nehezen kieszközölt támogatásokat, egyebek mellett azért is, hogy „jó hírünk” Zágrábban továbbra is megmaradjon – mondta Jankovics Róbert.