Horvát állami kitüntetésben részesítették Kalmár Ferencet, a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnökét

165
Kalmár Ferenc és Mladen Andrlić

A magyarországi Felsőszentmárton (horvátul Martinci) adott otthont az Országos Horvát Önkormányzat (OHÖ) és a Magyarországi Horvátok Szövetsége által szervezett Országos Horvát Napnak november 5-én. Ezen a jelentős eseményen kiosztották az OHÖ éves díjait, valamint Mladen Andrlić budapesti horvát nagykövet a Horvát Köztársaság elnökének, Zoran Milanovićnak a megbízottjaként átadta a Horvát Köztársaság elnökének magas kitüntetéseit. Horvát állami kitüntetésben részesült Kalmár Ferenc, a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnöke is.

A magyarországi horvátok központi rendezvényére Magyarország egész területéről érkeztek horvát nemzetiségű emberek. Az eseményt megtisztelte jelenlétével a Horvát Köztársaság elnökének megbízottjaként dr. Mladen Andrlić, Horvátország magyarországi nagykövete, a Horvát Köztársaság miniszterelnökének megbízottja. Részt vett a rangos eseményen Kalmár Ferenc, a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnöke, valamint Milan Bošnjak, a Határon Túli Horvátok Állami Hivatalának tanácsadója, a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság horvát társelnökhelyettese. Vanda Babić Galić a horvát kül- és Európa-ügyi miniszter megbízottjaként volt ott. Drago Horvatot, Horvátország pécsi főkonzulját és dr. Kósz Attilát, a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulját is köszöntötték a rendezvényen. 

A magyarországi horvátok napja az Antun Škvorčević pozsegai püspök által bemutatott szentmisével kezdődött, majd a Dráva menti horvátok gazdag kulturális programjával folytatódott. Ezen a jelentős alkalmon kiosztották az Országos Horvát Önkormányzat éves díjait, valamint Mladen Andrlić budapesti horvát nagykövet a Horvát Köztársaság elnökének, Zoran Milanovićnak a megbízottjaként átadta a Horvát Köztársaság elnökének magas kitüntetéseit.

Kalmár Ferenc, a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnöke a Horvát Fonórend elnevezésű kitüntetésben részesült a horvát örökség, kultúra és oktatás népszerűsítésében vállalt szerepéért, valamint a magyarországi horvát kisebbség védelme és jóléte/jólléte érdekében nyújtott különleges hozzájárulásáért.