Horgászverseny Vinkovciban: az eső sem tántorította el a résztvevőket

0
59

Idén is megrendezték a nemzetközi bojlis horgászversenyt a vinkovcei Bajer-tónál. Tizenöt csapat küzdött hetvennégy órán keresztül, hogy a legjobb legyen, de – mint ahogy azt Racsmány Dániel, a rendezvény szervezője mondta – a lényeg a társalgáson, a baráti kapcsolatok ápolásán volt.

Noha nem kedvezett a horgászok védőszentje a 15 résztvevő csapatnak a múlt hétvégén a vinkovcei Bajer-tónál, mégis elszántan és derűlátóan foglalták el helyüket az esemény első, csütörtöki napján, ahol három napon át versenyeztek. A cél az volt, hogy minél nagyobb halakat vonzzanak be a bojlis csalikkal.

A horgászverseny főszervezője a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat volt, melynek alelnöke, Racsmány Dániel is nagy hódolója a sportágnak. Lapunknak nyilatkozva elmondta, a versenyt négy évvel ezelőtt szervezték meg először.

– Azon gondolkodtunk, milyen programot rendezhetnénk a kultúrműsoron kívül, s végül a horgászverseny mellett döntöttünk. Az elsőt Vukováron szerveztük meg, de a növekvő érdeklődés miatt a következőre már itt került sor, a vinkovcei Bajer-tónál, ahol tizenöt csapatnak van hely – nyilatkozta lapunknak Dániel.

A Bajer-tavat a helyi sporthorgász egyesület gondozza. Egy régi agyagbánya helyén jött létre, tizennégy méter mély, és ami a horgászat szempontjából lényeges, sok akadás és ág található benne, ami megnehezíti a pecások dolgát. Pozitívuma viszont, hogy kapitális méretű amurok, pontyok, harcsák úsznak benne. Dániel elmondta, többek között ezért szeretnek itt horgászni.

Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke (balról a második) gratulált a horgászok eredményes fogásaihoz

A verseny szabályai szerint csak a kifogott pontyért és amurért járt a pont, időtartama 74 óra, ez idő alatt a résztvevők éjjel-nappal versenyeztek. A csapatokat három szektorba osztották be, a legjobbak kupával és pénzjutalommal térhettek haza.

Rekordméretű pontyfogás az idei versenyen

Az idei versenyen összesen 383,4 kg halat fogtak ki a résztvevők, és ki kell emelni – mondta Dániel –, hogy most sikerült kifogni az eddigi legnagyobb, 24 kg-os pontyot a Bajer-tavon. A rekordméretű ponty a đakovói csapat zsákmánya. Az esemény zárónapján Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is jelen volt, aki gratulált a horgászok eredményes fogásaihoz.

Az idei versenyen sikerült kifogni az eddigi legnagyobb, 24 kg-os pontyot a Bajer-tavon

Kezdettől fogva résztvevője – az elején társszervezője is volt – a versenynek Mészáros Armond, aki számára nem indult akadálymentesen az idei megmérettetés. Érkezéskor defektet kapott a kocsija, ráadásul – jegyezte meg – az időjárás sem túl kedvező.

– Mindezek ellenére élvezetes az idei verseny is, a Bajer-tó előnye pedig az, hogy mindegyik horgászhely jó, egyenlő esélyekkel indulhatnak a csapatok – tudtuk meg a vörösmarti versenyzőtől.

Kovács Lóránt és csapatának tagjai a vajdasági Topolyáról és Bajsáról érkeztek Vinkovcira.

– Nálunk a természetes vizekben nincs annyi ponty, és a telepítésük sem olyan jellemző, ezért erre a halfajtára Magyarországra járunk horgászni. Ennek az eseménynek visszajáró résztvevői vagyunk, tavaly, sok szerencsével, meg is nyertük – mondta Lóránt.

A verseny nemzetközi jellegű, több helyről érkeznek ide különböző nemzetiségű résztvevők, hogy összemérjék horgásztudásukat. Dániel hangsúlyozta, noha sporteseményről van szó, célja mégsem a versengés, hanem a társalgás, a baráti kapcsolatok ápolása.

A rendezvény főtámogatója a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége volt.