Honismereti kiránduláson a sepseiek és a kőiek

0
57
A sepseiek

A sepsei HMDK-alapszervezet június 22-én, míg a Kői Hagyományőrző Egyesület a múlt hét végén szervezett honismereti kirándulást. A sepseiek a horvát-magyar határ közelében fekvő Siklósra és Harkányba, a kőiek pedig Budapestre látogattak el.

A HMDK sepsei alapszervezete mindig is nagy hangsúlyt fektetett szűkebb és tágabb régiónk megismerésére, valamint a Kárpát-medence más területein élő magyarsággal való kapcsolattartásra. Ezért az előző évekhez hasonlóan idei programjában honismereti kirándulás is szerepel. Legutóbb a horvát-magyar határ közelében fekvő Siklós és Harkány nevezetességeivel ismerkedtek meg.

– A kirándulás célja az volt, hogy az alapszervezetünk tagjaival megismertessük a térség kulturális és építészeti örökségét. Úgy gondolom, hogy a kirándulás most is tartalmas volt, és senki sem bánta meg, hogy velünk tartott – mondta Prosszer Horvatin Szanella, a sepsei HMDK-alapszervezet alelnöke.

A tavaly alakult Kői Hagyományőrző Egyesület vezetősége is fontosnak tartja, hogy honismereti kirándulást szervezzen, ők kicsit távolabbi helyszínt választottak: nemzetünk fővárosával, Budapesttel ismerkedtek.

Budapest az Európai Unió nyolcadik legnépesebb városa. Természetföldrajzi adottságainak köszönhetően a világ egyik legszebb fekvésű fővárosának tartják. Számtalan látnivalói között nemzetközi viszonylatban is különleges műemlékek, templomok, kastélyok, ókori, középkori és török kori emlékek, barokk, klasszicista, romantikus, neoreneszánsz, eklektikus és szecessziós stílusú középületek és lakóházak, 223 múzeum és galéria, történelmi hidak, valamint a köztéri szobrok, emlékművek sokasága található itt.

Hossain Lídia, az egyesület vezetője elmondta, hogy a sok-sok budapesti látnivaló közül a budai várat tudták megnézni, ellátogattak a Halászbástyára és a Bazilikához, és sétáltak a Váci utcában és a Hősök terén is.

A kőiek