Hónapról hónapra erősödik a nyomás a szerb-magyar határon

0
1185
migransok
Hónapról hónapra egyre többen kísérelnek meg átjutni a 175 kilométer hosszú szerb-magyar határszakaszon; a jogalkotó ennek kezelésére hatékony és a menekültstátusz megszerzésének lehetőségét fenntartó megoldást alkalmaz a határtól 8 kilométeren belül elfogott migránsok tranzitzónába terelésével – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója múlt szombaton telefonon az MTI-nek. Az erről szóló törvénymódosítás kedden lépett hatályba.

Bakondi György hozzátette: az Ausztriában elfogottaknál is ugyanez az eljárás, az intézkedés célja, hogy jogellenesen senki ne tartózkodhasson Magyarországon.

Beszámolt arról, hogy péntekig idén összesen 17 489 embert fogtak el erőszakos tiltott határátlépés során, és csaknem 5000 büntetőeljárás indult. A menekültstátusz elbírálásának ideje 72 óra, a többség, a fiatal férfiak esetében helyben bírálják el a kérelmet – nemzetbiztonsági, bűnügyi, közegészségügyi kockázatokat kiszűrve – és döntenek arról, kaphat-e menedékjogot vagy sem.

A migránsok közötti, a fóti gyermekotthonban pénteken történt verekedésről elmondta: a mintegy 20, afgán és pakisztáni fiatal a rendőrök megérkezésére hagyta abba a verekedést, 3 ember szenvedett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket.

Bakondi György szerint az ehhez hasonló eseteket a külső határ őrizetének megerősítésével lehetne megelőzni, akkor, ha figyelembe vennék Magyarország javaslatait a több más országgal együtt kialakítandó hármas védővonalról. Az első a kibocsátó, valamint a tranzitországok támogatása, együttműködési rendszer kiépítése, hogy ne induljanak útnak vagy ne haladjanak át a tranzitországokon migránsok – mondta. A másik az Európai Unión kívüli hot spotok létrehozása, amelyeknél megállapítanák, ki jogosult valóban politikai menedékjogra, a harmadik pedig a külső határok őrizete Európa-szerte – ismertette. Ezek szükségesek ahhoz, hogy ne következzenek be a közbiztonságot és nem egy esetben a nemzetbiztonságot fenyegető súlyos cselekmények – mutatott rá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. (MTI)