A hónap elejétől kérhető az influenza elleni védőoltás

412

Horvátországban november 3-tól lehet kérni az influenza elleni vakcina beadását. Főleg az időseknek, a krónikus betegeknek, egészségügyi dolgozóknak és a munkájuk során sokakkal kapcsolatba kerülő embereknek ajánlott.

Még nem kezdődött el az idei influenzaszezon Európában, de néhány helyen már felütötte fejét a betegség. Horvátországban november 3-ától érhető el az influenza elleni vakcina a háziorvosoknál és a közegészségügyi intézetekben.

Ebben az évben is ingyenesen kaphatják meg a védőoltást a 65 éven felüliek, a krónikus betegségben szenvedők és az egészségügyi dolgozók.

Dr. Csurman Magdaléna

Dr. Csurman Magdaléna orvos, aki a laskói és albertfalui (Grabovac) rendelőben dolgozik, lapunknak nyilatkozva elmondta, a két egészségházban erre az idényre 90 dózist kaptak, de szükség esetén további mennyiséget tudnak rendelni.

– A két rendelőben elsősorban az ingyenes kategóriákba tartozóknak adjuk be a védőoltást, és az eddigi tapasztalat az, hogy elfogy az összes dózis. Úgy vélem, aki rendszeresen beoltatja magát, az védve van a vírustól – állítja a doktornő, hozzátéve, mivel a védettség kialakulásához szükség van néhány hétre, ezért a védőoltást érdemes minél előbb kérni. Azért is ajánlatos sietni, mert a hideg beköszöntével sokan elkapnak valamilyen fertőzést, náthavírust, s ez lehetetlenné teszi az oltóanyag beadását.

A doktornőtől megtudtuk, más módszerekkel is védekezhetünk az influenza ellen. Rendszeres kézmosással, zsúfolt helyek kerülésével és vitaminok fogyasztásával elkerülhető a betegség.

Kuti Kanizsai Beáta

A védőoltás szükségességéről megoszlanak a vélemények. A csúzai Kuti Kanizsai Beáta azok közé tartozik, akik nem oltatják be magukat, de, mint mondta, krónikus betegségben szenvedő édesanyja rendszeresen kéri a védőoltást.

– Nem szoktam megbetegedni, ezért nem is élek a védőoltás lehetőségével, édesanyámnak viszont jók a tapasztalatai ezen a téren. Nála hatásosnak bizonyult a vakcina, és semmiféle mellékhatást nem észlelt – mondta Beáta.

A Horvát Közegészségügyi Intézet az idei szezonra 280 ezer adagot rendelt, az előző évi igények alapján. Az influenza legjellemzőbb tünetei a láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi, illetve izomfájdalom, és általános levertség, fáradékonyság, bár nem minden fertőzöttnél jelentkeznek a felsorolt tünetek. A szakemberek szerint az teszi igazán veszélyessé, hogy a vírus képes évről évre változni, így immunrendszerünknek újra és újra meg kell birkóznia vele. A vírus ráadásul igen fertőzőképes, gyorsan terjed a szervezetben. Szövődménye lehet arcüreggyulladás, bronchitis, és ami a legnagyobb veszélyt jelenti, tüdőgyulladás. Ezek miatt a szövődmények miatt az influenza életveszélyes is lehet.

A novilist.hr néhány héttel ezelőtti cikkében az áll, tavaly Horvátországban több mint 50 ezren betegedtek meg influenzában, és következtében összesen 27 személy veszítette életét, akik közül senki sem oltatta be magát előzőleg.