Hol strandolhatunk?

0
35
Hercegszőlős

A strandszezon július 1-jén kezdődött, ekkor nyitott meg a környék két kiépített fürdőhelye, a bizovaci és a hercegszőlősi, de számos természetes fürdőhely várja a hűsölni vágyókat.

Baranyai (drávaszögi) lehetőségek

A drávaszögiek, ha a meleg elől a medencében vagy annak partján szeretnének „elrejtőzni”, akkor egyedül ezt Hercegszőlősön tehetik meg, itt egy nagy- és egy kismedence várja a látogatókat, ahol a felnőttek hétközben 15, hétvégén 20 kúnáért, a gyerekek hétközben 10, hétvégén 15 kúnáért válthatnak jegyet. A strand területén vásárolható étel-ital, az óriáscsúszdára a napijegy 15 kúna, a napozóágyért pedig 15, illetve 20 kúnát kell fizetni.

Irány a város!

A városi betonrengetegek lakói számára is van lehetőség a vízparti felfrissülésre. Eszéken a medencék közül egyedül csak a Városi medencék nevű strand üzemel, a Copacabanát idén a felújítások miatt nem lehet használni, így most a Dráva vize nyújt felüdülési lehetőséget a városiaknak, de Baranya- és Szlavónia-szerte várják a hűsölni vágyókat a természetes fürdőhelyek.

A Darázs közelében található Duna-holtág, a Puskás is népszerű hely. Sokan látogatják a meleg nyári napokon a kiskőszegi Zöld-szigetet, amely nemcsak a helyieket vonzza, hanem más településekről is jönnek víkendezők. Eszékiek, pélmonostoriak és a környező falvakból érkezők hűsíthetik magukat a sziget nagy, homokos strandján, de a röplabdapályát is használhatják, ha játszani támad kedvük. A Duna kiskőszegi szakaszán – vagy kicsit távolabb – vannak olyan eldugott fürdőhelyek is, amelyeket nem sokan ismernek. Kiskőszegtől néhány kilométerre található egy két kilométer hosszú, homokos sziget, a magyar határ felé közeledve pedig egy egykilométeres szigeten köthetünk ki. Ezeket a helyeket csak csónakkal lehet megközelíteni, ami a legtöbb víkendezőnek nem áll rendelkezésére, így megmaradnak a kalandot vagy romantikát kereső kirándulóknak.

Akik gyógy- és élményfürdőzésre vágynak, azoknak egy kicsit többet kell utazniuk, viszont minden igénynek igyekszik megfelelni a Bizovaci Gyógyfürdő. A felnőttek 50 (hétvégén 60) kúnáért használhatják a különböző medencéket, a gyerekek 30-ért (hétvégén 35-ért).

A strandolás veszélyei

Érdemes néhány mozzanatra odafigyelnünk. A folyókban és tavakban a fürdés fertőzésveszélyes, mivel vizük nem mindig tiszta. A folyóvíz áramlása is veszélyes lehet a fürdőzőkre, ezért csak biztos úszástudásúaknak ajánlott. Folyókba vagy tavakba ugrálni azért veszélyes, mert vizük általában zavaros, tehát nem lehet tudni, hogy elég mély-e a víz, és hogy mit borít el.

Akár természetes, akár mesterséges strand mellett döntünk, a napozással mindenhol vigyázni kell. A vízfelületről visszatükröződő sugarak miatt ilyen helyeken még nagyobb a leégés veszélye, mint másutt. Nem szabad felhevült testtel hirtelen a vízbe ugrani, mert szervezetünkre megterhelő lehet a jóval alacsonyabb hőfokú víz, és a meggondolatlanság akár a szív megállásához is vezethet. Alkohol fogyasztása esetén még inkább oda kell figyelni a felsorolt veszélyekre. Ezeket a szabályokat betartva biztonságosan tölthetjük el szabadidőnket a vízparton.