Mikor kezdődik a XXI. század?

317
11-konyvbemutato

Dr. Juhász György Mikor kezdődik a XXI. század? című könyvének bemutatójára a pélmonostori zeneiskola koncerttermében került sor.

A pélmonostori zeneiskola koncerttermében került sor december 3-án dr. Juhász György Mikor kezdődik a XXI. század? című könyvének a bemutatójára.

A könyvbemutatón Dunai Péter volt a moderátor. Juhász György elmondta, hogy helyszíni tapasztalatok alapján elemzi Közép-Európa elmúlt harminc esztendejének társadalmi történéseit huszonöt cikkben, tanulmányban és esszében. A szerző politikai meggyőződése a kötet karakterisztikus eleme, miután kifejti: a század végi Magyarország sorsa 1988 és 1992 között dőlt el. A Jeszenszky Géza külügyminisztersége utáni kormányok – főleg az „illegitim baloldali” kabinetek – feláldozták saját hazájukat a privatizáció-dereguláció-globalizáció „szentháromságának” neoliberális oltárán, s meg sem kísérelték azt, hogy Magyarország a saját útját járja. Ennek következtében Magyarország a KGST és a Varsói Szerződés helyett az Európai Unió és a NATO jármába került. Szerinte ugyanakkor térségünk több államának, így hazánknak, Szlovéniának és legfőképpen Koszovónak sikerült külön utat találnia.

A szerző beszélt a horvátországi magyarság „túlélési” esélyeiről, és kifejtette véleményét az eszéki magyar tanszékkel kapcsolatban is.

Nyilván több tényező is közrejátszott abban, hogy a könyvbemutatónak igencsak gyér volt a közönsége.