Hogyan voksoltak a kisebbségek?

128
SABOR-2011

 

A magyar kisebbséghez tartozók részvételi aránya volt a legmagasabb a most lezajlott parlamenti választásokon. Az összes horvátországi kisebbség közül a magyarok közül érezték úgy a legtöbben, hogy a közülük való, az azonos nemzetiségű jelölt tudja őket a leginkább képviselni a horvát száborban.

A magukat magyarnak valló szavazópolgárok 49,31 százaléka kérte a magyar képviselőjelöltek nevét tartalmazó szavazólapot. Újra az eddigi képviselőt, Sója Dénest választották meg, csekély szavazatkülönbséggel ellenfelével, Jankovics Róberttel szemben. Minket a csehek és szlovákok követnek  48,51 százalékkal, akik leváltották a már második mandátumát a száborban töltő Zdenka Čuhnilt, és Vladimir Bileket választották meg helyette, aki majdnem kétszeresét kapta Čuhnil asszony szavazatainak. A harmadik helyen  35,21 százalékkal az osztrákok, bolgárok, németek, lengyelek, romák, románok, ruszinok, oroszok, törökök, vlachok és zsidók állnak egy közös képviselővel, ők megint egy roma nemzetiségűt juttattak be a törvényhozásba, Veljko Kajtazit. Nazif Memedi nevű eddigi képviselőjük a harmadik helyen végzett. A negyedik helyen az olaszok „végeztek”. Egyetlen jelöltjük volt Furio radin személyében,  akit akár örökös parlamenti képviselőnek is nevezhetnénk. megjegyezzük, kiválóan végzi feladatát. Nemzettársainak mindössze a 31,55 százaléka érezte úgy, hogy az olasz „listát” kell kérnie. Ötödik helyen az albánok, bosnyákok, montenegróiak, macedónok és szlovének vannak (egyetlen közös képviselőjük van), mindössze 23,69 százalékuk ment el szavazni. És a végére maradtak a szerbek, akik alanyi jogon három képviselőt juttathattak be a horvát parlamentbe: a 184 ezer szerb nemzetiségű szavazóból mindössze 12,46 százaléknyian döntöttek a szerb lista mellett.

Ami a magyarság részvételének területi megoszlását illeti, szembetűnő, hogy a Zágráb megyében, Sziszek-Moszlavina megyében és a tengermelléken élők közül rendkívül kevesen kérték a magyar szavazólapot. A legnagyobb arányban Eszék-Baranya és Vukovár-Szerém megyében szavaztak nemzettársaink a magyar „listára” – mindkettőben a HMDK nyert.

 

HIVATALOS EREDMÉNYEK