Hogyan spóroljunk az üzemanyagon?

232
06-sprols-benzinska_ilustrac_272606S1

Az általános drágulás egyik legfontosabb elemét az üzemanyagárak jelentik. A személygépkocsi már régóta nem luxuscikk, hanem munkaeszköz. Azok pedig még nagyobb gondban vannak, akiknek a munkaadója nem fizet útiköltséget.

A legtöbb ember rá fog kényszerülni a takarékoskodásra, hiszen szakértők szerint a 2011-es év nehezebb lesz az eddig mélypontnak tekintett tavalyinál. Ami az üzemanyag-drágulást illeti, még mindig nem érte el a plafont. Hogy hogyan csökkenthetjük üzemanyag-fogyasztásunkat? Először is: ahova csak lehet, gyalogosan járjunk. Aztán próbáljuk „megszervezni” a munkatársakkal való közös autózást, vagy használjunk tömegközlekedési eszközt.

Felejtsük el a gyors startot a lámpánál

A városi közlekedés egyértelműen nem tartozik a pénztárcakímélő dolgok közé, de némi odafigyeléssel, önkontrollal itt is érhetünk el eredményt. Fel kell hagyni például a teljes gázzal való indulással a rendőrlámpáknál, illetve a hirtelen fékezéssel. Gyakrabban kell ellenőrizni a keréknyomást, hiszen ha laposak, több üzemanyag fogy. Természetesen a rövid idő alatti gyorsulás is nagyobb fogyasztást eredményez, de ide sorolható a légkondicionáló működtetése és a nehéz tárgyak szállítása is.

Érdemes tehát odafigyelni vezetési szokásainkra és autónkra, hiszen mindez akár 30%-os üzemanyag-megtakarítást is eredményezhet.