„Hogy ne merüljenek feledésbe a régi szokások”

259
08-vukovar-1

VUKOVÁR – A Vukovári Magyarok Egyesületében régi adventi szokásokat elevenítettek fel, és sor került egy drávaszögi színjátszó csoport vendégszereplésére is.

A Vukovári Magyarok Egyesületében többrétű tevékenység folyik. Népdalkórusuk tagjai rendszeresen gyakorolnak, magyar nyelvtanfolyamot indítottak, népitánc-esteket szerveznek. Az év vége felé közeledve szerették volna szórakoztató jellegű programmal is megörvendeztetni a vukovári magyarokat. Sokat hallottak már a kopácsi Arany János Kultúregyesület tagjaiból és a laskói Kuruc Laci bácsiból álló társulatról, akik már számos drávaszögi településen fakasztották kacajra a közönséget. Ezúttal sem okoztak csalódást, vukovári fellépésük valóban sikeres volt, amit vastapssal jutalmazott a közel hetvenfőnyi közönség, akik között vinkovcei és dályhegyi magyarok is voltak.

Hagyományidéző rendezvény

A vukovári magyarok nem először gyűltek össze karácsony előtt azzal a szándékkal, hogy felelevenítsék a régi idők adventi szokásait. Erre múlt hét szerdán került sor, amikor is „felsorakoztatták” a nagymamák receptjei alapján készült édességeket, hagyományos köntösbe bújtattak egy karácsonyfát, valamint felhangzottak a régi, szép ünnepi énekek.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne merüljenek feledésbe a régi szokások. Azelőtt bizony az ünnep előtti időszakban nem voltak táncos mulatságok. Esténként összegyűltek az emberek, beszélgettek, valamint egyszerű jelenetekkel szórakoztatták egymást. Erre gondolva hívtuk meg a baranyai színjátszókat vendégszereplésre – nyilatkozta lapunknak Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke.

A hagyományidéző estet névnapi köszöntéssel zárták: az egyesület legidősebb tagját, a 82 éves Kollár Istvánt köszöntötték föl és ajándékozták meg a tagok a közös vacsora előtt.