A HMDK a Jankovics-Szántó „párost” indítja a szeptemberi választáson

Jankovics Róbert és dr. Szántó Tibor
Szeptember 11-én előrehozott parlamenti választások lesznek hazánkban, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének az elnöksége Jankovics Róbertet és dr. Szántó Tibort tartja a legmegfelelőbbeknek arra a feladatra, hogy a horvát száborban az összmagyarság érdekeit képviseljék.

Szeptember 11-én lesz az előrehozott parlamenti választás – jelentette be 2016. július 16-ai közleményben Kolinda Grabar-Kitarović köztársasági elnök asszony. Az előrehozott választásokra azért kerül sor, mert megbukott Tihomir Orešković kormánya a jobbközép koalícióban – Horvát Demokrata Közösség (HDZ) és Híd Függetlenek Listája – bekövetkezett szakadás miatt.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnökségi határozata értelmében a szervezet színeiben a Jankovics Róbert–dr. Szántó Tibor „páros” indul a magyar kisebbség számára fenntartott egy képviselői helyért.

Jankovics Róbert fiatal, tehetséges és agilis személy, aki – korábban mint a HMDK országos titkára, majd ügyvezető elnöke és önkormányzati képviselő – nem kis tapasztalattal, gyakorlattal és ismeretekkel rendelkezik a kisebbségi érdekvédelem terén. Mindezt számtalan alkalommal bizonyította is.

Alapító tagja a Pélmonostor Magyar Kultúregyesületnek, a HMDK pélmonostori szervezetének, ez utóbbinak korában alelnöke, második mandátumban pedig elnöke. Több éven keresztül a magyarigazolvány-iroda vezetője. 2003-tól a HMDK országos szervezetének titkára, 2010-től ügyvezető elnöke. 2003-2006: az Eszék-Baranya megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat titkára, 2006-tól 2008-ig elnöke, 2015-től pedig tagja. 2003-tól 2007-ig tagja volt Pélmonostor város magyar kisebbségi önkormányzatának is.  2005-től Pélmonostor város elöljáróságának a tagja, 2009-től Pélmonostor Városi Tanácsának a tagja.

Dr. Szántó Tibor pedig már egy parlamenti ciklusban méltó képviselője volt magyar közösségünknek a horvát száborban. Közéleti szerepvállalása is közismert. 1993-tól a HMDK tagja és elnökségi tagja, 1993-2001 között Eszék Város Tanácsának tagja, jelenleg is a Rákbetegség korai felfedezése elnevezésű nemzeti program koordinátora, az Eszéki Rákellenes Liga elnökségi tagja, a Nemzeti Egészségügyi Lap és a Horvát Közegészségügyi Magazin szerkesztőségi tagja.

Mindkét jelölt, megköszönve a bizalmat, ígéretet tett, hogy megválasztásuk esetén magyarságunkat méltóképpen és eredményesen fogják képviselni, és addig is felelősséggel látnak el minden rájuk bízott feladatot.