HMDK Gazdaköre: Vörösmartra vitték a horvátországi magyarok vándorbölcsőjét és kiosztották a lisztadományokat

337

A HMDK Gazdakör képviselői a múlt héten Várdarócról Vörösmartra vitték a horvátországi magyarok vándorbölcsőjét, valamint a napokban kiosztották iskoláinknak a Magyarok kenyere program keretében gyűjtött mintegy 5 tonna búzaadományból őrölt lisztet.

Vörösmartra került a vándorbölcső

2020 a nemzeti összetartozás éve volt, melynek jegyében számos program, mozgalom indult azzal a céllal, hogy a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság összefogását erősítse. A magyar Agrárminisztérium „Agrár-Vándorbölcső” programot indított a külhoni magyar, agráriumból élő, gyermeket váró családok támogatására. Az adományozást a tárca Kárpát-medencei Együttműködések Főosztálya szervezte, külhoni magyar civil agrárszervezetek közreműködésével.

A projekt keretében minden határon túli régióba juttattak fából faragott, ringatható bölcsőt, a horvátországi magyarokét a HMDK Gazdakör képviselői vették át. A vándorbölcső első horvátországi magyar tulajdonosához három éve került, azóta félévenként cserél gazdát. A napokban Várdarócról Vörösmartra vitték, a Midlinszki családhoz, ahol Mia birtokolja majd egy ideig.

Édesapja Midlinszki István, aki az agrárszektorban dolgozik, a helyi magyar kultúregyesület elnökeként tevékenykedve sokat tesz a vörösmarti magyarságért és annak megmaradásáért. Mia a második gyermek a családban.

A HMDK Gazdakör vezetői szerint ez a bölcső összekötő kapocs a gyermekeket vállaló családok között, ezt szimbolizálják az ezüstkarkötő láncszemei is, amit minden kisbaba ajándékba kap, amikor átveszik a bölcsőt.

– A vándorbölcső-programmal igyekszünk azt sugallni a fiatal pároknak, hogy a családalapítás szép és nemes dolog, szükség van az utódokra már csak azért is, hogy legyen közösségünknek jövője – mondta Szabó Attila, a HMDK Gazdakörének elnöke.

Magyarok kenyere program: lisztadomány

A Magyarok kenyere elnevezésű program 2011-ben indult, és az évek során egy, a nemzet összetartozását és a szolidaritást jelképező eseménysorozattá terebélyesedett. A program keretében a Kárpát-medence magyarlakta részeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek be a segítőkész adományozóktól.

A programban évek óta részt vesz a HMDK Gazdaköre is. Akciójának köszönhetően minden évben nagy mennyiségű búzát gyűjt be a horvátországi magyar gazdáktól, idén 5 tonnát sikerült. Ebből jelképes mennyiséget visznek az összeöntés ünnepére, a fennmaradó gabonából lisztet őröltetnek, amit szétosztanak azokban a magyar tanintézményekben, ahol iskolai konyha működik. A lisztadományt először az eszéki magyar iskolaközpontba vitték el hétfőn, a következő napokban pedig majd Laskóra és Vörösmartra is elszállítják.
A HMDK Gazdaköre ezúton is köszöni mindenkinek a nagylelkű adományt, amely ismét jó helyre került.