HMDK Gazdaköre: versenyek, szakmai látogatások, továbbképzések

50

Tevékenységekben gazdag hónap van a horvátországi magyar gazdákat tömörítő szervezet mögött: falugazdászai és aktív tagjai főzőversenyen, pálinkaminősítésen és borászati továbbképzésen vettek részt.

A HMDK Gazdaköre április 21-én a zentai (Vajdaság) birkanyíró- és birkapaprikásfőző-versenyen vett részt. Csapata a megmérettetés visszajáró résztvevője, és már a korábbi években is bizonyított. Az újbezdáni Dudás István ezúttal is megmutatta, milyen jó birkapörköltet tud főzni: a zsűri 51 bogrács közül az ő főztjének ítélte oda az aranyérmet.

Gazdakörünk második alkalommal biztosított lehetőséget tagjai számára, hogy részt vegyenek a Duna Arany Párlata nevű felvidéki (Szlovákia) pálinkaminősítő versenyen. Kovács Sándor kopácsi pálinkafőző, aki tavaly ezen a megmérettetésen nyerte el fügepálinkájával a Champion-díjat, ezúttal kajszi- és vilmoskörte pálinkájával érdemelte ki az aranyat, ezenkívül egy ezüsttel és három bronzéremmel büszkélkedhet. Hugyik István Dályhegyről kajszipálinkájával nyert aranyérmet. A csúzai Pinkert Dánielnek a kékszilvája lett bronzérmes, a vörösmarti Pinkert Jánosnak a szőlőpálinkája kapott ezüstöt, az újbezdáni Dudás Istvánnak pedig bronzérmes lett a párlata, ami szintén szőlőből készült. 

Tarnai Attilától, a HMDK Gazdakör falugazdászától megtudtuk, múlt héten továbbképzést is szerveztek falugazdászaik és aktív tagjaik számára.

– Rittlinger Józsefhez, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya vármegyei elnökéhez látogattunk el, aki bemutatta számunkra a kísérleti búzavetést. A kísérleti búzafajtákról Márton Balázs tartott előadást, aki az eszéki kutatóintézet magyarországi képviselője. Ezt követően a nagyharsányi Boross pincészetbe mentünk, ahol egy borkóstolóval egybekötött előadáson vettünk részt: a pince borásza előadást tartott a szőlőről, a legjellemzőbb betegségekről, a pincészet borairól és a folyékony műtrágya használatának előnyeiről is – nyilatkozta lapunknak Tarnai Attila, hozzátéve, a Gazdakör minden évben szervez továbbképzést falugazdászai számára. Az idein való részvételre az egyesület tagjainak is lehetőséget biztosítottak.