Hivatalos lett a horvát-magyar testvérkapcsolat

0
134

Évente szerveznek hagyományőrző horvát napot a magyarországi Csepregen, amelyre rendszeresen meghívást kapnak a pakráci magyarok is. A több éve tartó baráti kapcsolatot most egy hivatalos együttműködési szerződéssel is szentesítették.

Csepreg és Pakrác település együttműködését a Jankovich grófi család „alapozta meg”, akik annak idején a város nagybirtokosai voltak. A közös történeti emlékeket a csepregi horvát nemzetiségi önkormányzat karolta fel, majd a testvérkapcsolat fellendítését a csepregi városvezetés is támogatta.

Csepreg város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata hétvégi hagyományápoló ünnepségén a több éve tartó kapcsolatnak hivatalos formát adtak, az együttműködési szerződést Vlasich Krisztián, Csepreg polgármestere, Kissné Krály Mária nemzetiségi elnök és Fa Josip, a Pakráci Magyarok Egyesületének elnöke írta alá.

Fa Josip elmondta, mindig nagy örömmel látogatnak el Csepregre, a városvezetéssel és a horvát önkormányzattal az évek során sikerült egy nagyon jól működő kapcsolatot kialakítani, amelynek köszönhetően a települések lakossága is jobban megismerte egymást. A tapasztalataikat, kulturális értékeiket az egymással való rendszeres találkozások által sikerült megosztani, mindezt a jövőben folytatják, amiről most hivatalos megállapodás is született.