Hímző szakkör Daruváron és Nagypiszanicán

0
526
Daruvár

A Daruvári Magyarok Közösségének szervezésében március 4-én Domján Zsuzsanna magyarországi hímző népi iparművész vezetésével hímző szakkör indult, a múlt héten pedig a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének hölgytagjai is nagy érdeklődéssel figyelték a hímzéskultúránkról szóló előadást, ezt követően a gyakorlati bemutatót is.

A nemzetpolitikai államtitkárság tavaly már negyedik alkalommal küldte el a nemzeti ügyek iránt elkötelezett fiatalokat a világ számos országába annak érdekében, hogy megerősítsék az ott élő magyarok nemzeti identitását, támogassák a magyar-magyar kapcsolatokat. Állomáshelyükön közösségi programokat szerveznek, történelmet és magyar nyelvet tanítanak, ösztönzik a magyarok közösségi életét és kapcsolattartásukat az anyaországgal.

Horvátországban, szórványmagyarságunk körében Tóth Rebeka és Mandácskó Eszter segíti a daruvári és vukovári, illetve a környékbeli magyar egyesületek munkáját.

Nagypiszanica

Tóth Rebeka az elmúlt hetekben a magyar hagyományos hímzéskultúra megismertetése és továbbörökítése céljából egy hímző szakkört indított Daruváron és Nagypiszanicán. Első lépésként a résztvevők a komádi hímzéssel ismerkedtek meg.

– Reméljük, sokáig folytatódhat a szakkör, amelyen rendkívül jó hangulatban töltöttünk együtt egy délutánt, Domján Zsuzsanna magyarországi hímző népi iparművész segítségével pedig nemcsak a komádi hímzés technikáját tanultuk meg, hanem a magyar hímzés hagyományairól is sokat megtanultunk – mondta Tóth Rebeka.

A foglalkozások folytatására április első hétvégéjén kerül sor.