„Hímes tojások Eszék színeiben”

117
11-eszk-tojasfests

Eszék – Virágvasárnap előestéjén került sor Eszék főterén a sorrendben tizenharmadik,  „Hímes tojások Eszék színeiben” elnevezésű rendezvényre Eszék város és a városban élő kisebbségi szervezetek közös szervezésében.

Hogy Eszék valóban multikulturális város, azt a szombati rendezvény is bebizonyította: a tarka standok mellett az itt élő nemzetiségek népviseletbe öltözött tagjainak a sokasága várta az érdeklődőket.

Aki szombaton délelőtt ellátogatott Eszék főterére, az a különböző technikákkal készült hímes tojások mellett húsvéti dísztárgyakban is gyönyörködhetett, a színpadra emelve tekintetét pedig ízelítőt kapott abból is, hogy a különböző nemzetiségekhez tartozók milyen szokásokat, húsvéti hagyományokat ápolnak még ma is.

A félszáznál is több, szebbnél szebb, ízlésesen díszített kiállítóasztal között ott volt a rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesületé is, amelyet a magyar húsvéti szokásoknak megfelelően alakították ki . A csúzai Nőegylet és a HMDK sepsei alapszervezete pedig kézzel hímzett terítőit, abroszait mutatta be. A standokat és a kiállított hímes tojásokat zsűri értékelte, akik a látvány mellett az eredetiséget és a hitelességet is figyelembe vették. A legszebb hímes tojás a cukorbetegek egyesületének standján volt látható, míg a szlovák kisebbségi szervezetet hagyományaik adekvát bemutatásáért díjazta a zsűri.

A kiállítóknak és a közönségnek Krešimir Bubalo polgármester boldog húsvétot kívánt. Miután körbejárta a standokat, a tér közepére ment, ahol az óriásfészek mellett gyerekek várták, hogy választhassanak a fészekbe tett ajándékok közül.