Hiánypótló munka a nemrég megjelent, horvát-magyar szólás- és közmondástár

0
190

Az eszéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke szervezésében a Szívvel-lélekkel/Dušom i srcem magyar–horvát szólástár bemutatójára került sor.

A magyar-horvát szomatikus (testrészekkel kapcsolatos) szólásokat feldolgozó kétnyelvű szólásgyűjtemény lelkes zágrábi hungarológia szakos hallgatók hosszú és kitartó munkájának eredménye, többek között ezért is kapta a Szívvel-lélekkel címet.

A diákprojekt keretében, kísérleti jelleggel indult munka alapötletét az adta, hogy ez idáig nem jelent meg sem hasonló jellegű tematikus, sem a kontrasztív frazeológiai kutatásokon alapuló, azokat feldolgozó részletes magyar–horvát kétnyelvű szólás- és közmondástár. A kiadvány elsősorban ezt a hiányt hivatott pótolni azáltal, hogy bemutatja a mai magyar köznyelvben leggyakrabban használt, testrészeket tartalmazó frazémákat és azok horvát megfelelőit.

A projekt vezetője és magyar nyelvi lektora Kiss Gabriella volt a zágrábi Bölcsészettudományi Kar Hungarológia Tanszékéről. Elmondta, eleinte sokan dolgoztak a projekten, majd rájöttek, csak úgy végezhetnek minőségi munkát, ha lecsökkentik a létszámot, így annak befejezésében rajta kívül négy hallgató vett részt: Jelavić Antonija, Kušćer Nikola, Hoyt-Nikolić Éva és Darija Klinac, akikre nagyon büszke, hiszen a szótár egy több éven át tartó munka eredménye.
A szólástárt április 29-én mutatták be az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken. Lehocki-Samardžić Anna, a tanszék vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, örömére szolgál, hogy tanszékükön mutatták be ezt az értékes és hiánypótló kiadványt. Azt is megtudtuk, a könyv e-mailben  a szomatikus.szotar@gmail.com címen rendelhető meg.