„Hiába kértük a járás segítségét, panaszainkat nem hallgatták meg”

Elöntött ház, mocsárrá vált kert…

201
Krómer Lili

A Krómer családnak az elmúlt években alaposan meggyűlt a baja az esővízzel, mely a házukat és a kertjüket is tönkretette. A járás vezetősége, azaz a felelősök „természetesen” nem tettek az ügyben semmit, csak a vállukat vonogatták.

Krómerék csúzai házának a kertjében egészen a közelmúltig minden megtermett. A közelben csordogáló pataknak köszönhetően az öntözés sem okozott gondot, így hát az év nagy részében volt friss zöldség az asztalon. Ez az idilli környezet viszont néhány évvel ezelőtt megváltozott. A falu főutcájának átalakításakor a telkük határában folydogáló patak egy részét befedték és egy vékony csőbe vezették, amibe ráadásul a környékre zúduló összes esővizet is vezették. A kedves kis patakocska egykori medrét hamar feltöltötte a dombról lezúduló esővíz hordaléka. A felgyülemlett iszap miatt a patak elárasztotta a kertet, mocsárrá változtatva azt és lehetetlenné téve a művelését.

Krómerék kertje mocsárrá változott

– A dombról lezúduló, sáros víz mind ide folyik, a kertünkbe, mivel a patak medre már megtelt hordalékkal. Néhány éve már annyira tele van a meder, hogy a patak kiöntött, azóta a kertünkön keresztül folyik állandóan, mocsárrá változtatva azt. Ezért nemhogy művelni nem tudjuk, de még megközelíteni sem, hiszen besüllyednénk az iszapba. Hiába kértük a járás segítségét, panaszainkat nem hallgatták meg, segítség nem érkezett tőlük, sőt ki is nevettek minket, amikor arra kértük őket, hogy tisztítsák ki legalább a patak medrét – panaszolja Krómer Éva, hozzáfűzve, hogy az egykori pompás kertet mára kígyók, békák lakják, nyáron pedig egy valóságos szúnyogkeltető.

Nem különb a helyzet Vörösmarton sem

Krómer Éva lánya, Lili Vörösmarton él, ahol a dombokról folyamatosan lezúduló eső pokollá teszi az életét. A házát elárasztó iszap miatt tavaly el is kellett költöznie otthonából, ám az özönvíz elől nem sikerült elmenekülnie.

– Hosszú ideig a Duna utcában éltem gyerekeimmel, egészen addig, míg nyáron egy eső után olyan mennyiségű víz nem ömlött az udvarba, hogy betört a házba is, elárasztva azt, így el kellett költöznöm a lakhatatlan épületből. Most a főutcán ugyancsak rettegésben kell élnünk, hiszen a víz egyenesen az udvarunkba folyik, ahol ugyan van egy elvezető árok, ám azt évek óta senki sem tisztította, ezért az udvar minden eső után úszik, félünk, hogy a házba is betör – mondta Krómer Lili, aki felháborítónak tartja, hogy az illetékesek nem végzik feladatukat, azaz nem tartják rendben a vízelvezető rendszert.