Hiába a magasabb birság, továbbra is sokan mobi- loznak vezetés közben

0
34

A járművezetők 91 százaléka használja a mobilját vezetés közben, a gyalogosoknak pedig a fele mobilozik, amikor átmegy az úttesten, többek között ezeket az adatokat is tartalmazza a horvát szábor belpolitikai és nemzetbiztonsági bizottságának a javaslata arra vonatkozón, hogy a parlament nyilvánítsa „mobil nélkül az utakon” nappá (Nacionalnim danom bez mobitela u prometu) október 21-ét.

Vezetés közben nem szabad telefonálni, ezt a szabályt mindenki ismeri, még akkor is, ha nagyon sokan nem tartják be. Pedig valószínűleg azzal is tisztában vannak, hogy mennyire balesetveszélyes fél kézzel kormányozni, vagy az út helyett a telefon képernyőjét bámulni.

Akár négy, akár két keréken közlekedünk, a telefon komoly veszélyforrást jelent. Erre kívánja felhívni a figyelmet a horvát szábor belpolitikai és nemzetbiztonsági bizottsága is.

A testület a fenti adatokat a 2017-ben a közlekedési szokásokról készült felmérésből vette. Az említetteken túl az is aggasztó adat, hogy az emberek 40 százaléka nem változtatna ezen a szokáson még akkor sem, ha magasabb büntetést kellene fizetnie a vezetés közbeni mobilozásért.

Pedig például egy üzenet megírása, elolvasása több másodpercre is elvonja a volán mögött ülő figyelmét. Ilyenkor átlagosan 5 másodperces vakon vezetésről beszélünk. Mit jelent ez a gyakorlatban? Ötven km/órás sebességnél az autó hetven métert tesz meg 5 másodperc alatt.

Ráadásul hatszor nagyobb az esély egy közlekedési baleset bekövetkeztére, ha a sofőr vezetés közben a telefonját nyomkodja, mintha ittasan ülne a volán mögé.

A mobiltelefont használó vezetők reakcióideje 50%-kal nő.

Summa summarum: vezetés közben egyszerre kell a tükröket, a sebességet, illetve a körülöttünk haladó forgalmat is figyelnünk, ha közben még a telefonunkra érkező sms-ekre, hanghívásokra is figyelmet fordítunk, a reakcióidőnk jelentősen csökkenni fog. A megosztott figyelemmel történő vezetés pedig közel annyira veszélyes, mint a vakon vezetés. Nem éri meg kockáztatni, hiszen egy tragédia a másodperc törtrésze alatt bekövetkezhet!

A rendőrségi adatok szerint az elmúlt két évben több mint 78 ezer személyt büntettek meg vezetés közbeni telefonálásért.