Hetvenöt éves az eszék-rétfalusi Népkör

0
42

Gálaműsorral és díjátadóval ünnepelte megalakulásának 75. évfordulóját az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület. Az ünnepi műsorban fellépett a Népkör vegyes kara és népi tánccsoportja. A program a budapesti European Operett művészeinek feledhetetlen produkciójával zárult.

A Népkör Magyar Kultúregyesület 1946-ban alakult meg Eszéken. Kezdetben a belvárosban volt a székhelyük, majd az ’50-es években vásároltak egy épületet a rétfalusi Petőfi utcában. Később átköltöztek az egykori magyar iskola épületébe, itt van a székhelyük ma is. Megalakulásuk óta folyamatosan működnek, a háborús évek (1991-95) alatt is tevékenykedtek, abban a nem könnyű időszakban is megülték a horvát és a magyar nemzeti ünnepeket.

1999-től a Népkör szervezi a Magyar Nap Eszéken elnevezésű rendezvényt, valamint 2000 óta minden évben áldozócsütörtökön búcsút is tartanak. Az egyesület aktív tagjai idejüket, szorgalmukat, de gyakran az anyagiakat sem sajnálva igyekeztek a kitűzött célokat megvalósítani, elsősorban az eszéki magyarság anyanyelvének, kultúrájának és népi hagyományainak a megőrzését. Gazdag könyvtárat hoztak létre, az akkori rétfalusi általános iskolával együttműködve gyermek népi tánccsoportot működtettek, és a Népkör tagjai színdarabokat mutattak be nagy sikerrel. Népszerű előadók, operaénekesek fellépésével nóta- és táncesteket, de irodalmi esteket is tartottak. Rendszeresen újévvárásokat, farsangi bálokat rendeztek, és egyéb szórakoztató-közművelődési tevékenységet folytattak. Az érdeklődés ezek iránt a rendezvények iránt nagy volt, nemcsak a magyarok körében, hanem Eszék város és a környék más nemzetiségű lakosságánál is. Negyven évvel később megalakult a Népkör vegyes kara, amely napjainkban is sikeresen működik. A Népkör MKE Horvátországban és a Kárpát-medencében tevékenykedő egyesületekkel és szervezetekkel is együttműködik. Pár évvel ezelőtt pedig újjáalakult népi tánccsoportjuk is.

Magdika Dániel, a Népkör elnöke foglalta össze ünnepi beszédében a háromnegyed évszázad legfontosabb eredményeit, de beszélt a kihívásokról és a nehézségekről is.

Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy sajnos a járványhelyzet miatt sokan nem tudtak jelen lenni ezen a jeles jubileumon, majd hozzátette, hogy a vegyes kar is idén fog ünnepelni, 35 éve alakult meg.

Az ünnepségen felszólaltak a szervezet jelen lévő, sokéves támogatói, segítői: Vladimir Ham, Eszék város tanácsának az elnöke és Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, mindketten elismerően beszéltek az egyesület tevékenységéről, és gratuláltak a hosszú és eredményes időszakhoz.

A Népkör a pártfogóknak (többek között Eszék-Baranya megyének, Eszék városának, a zágrábi Kisebbségi Tanácsnak, a HMDK-nak, Jankovics Róbertnek) egy oklevéllel és emlékplakettel fejezte ki háláját, és külön is megköszönték a Népkörben végzett sokéves tevékenységét Veres-Kimpf Mária karnagynak, a Farkas házaspárnak és Tripolszki Mártának.

A beszédek és a díjátadások között zajló ünnepi gálaműsorban fellépett a Népkör vegyes kara és tánccsoportja. A program a budapesti European Operett művészeinek feledhetetlen produkciójával zárult.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács, Eszék-Baranya megye és Eszék városa támogatta.