Hetvenhárom hajót újítottak föl állami támogatásból

0
338

A biztonságos tengeri közlekedés, a tengerparti és a szigetek turizmusának, valamint az ottani kisvállalkozások fejlesztése érdekében a kormány úgy döntött, folytatja és kiterjeszti az utasszállító és kirándulóhajók újjáépítési támogatási programját, amelynek keretében idén 4 millió kúnát költöttek az állami költségvetésből.

A tengerészeti minisztérium hat éve segíti az utasszállítással foglalkozó kisvállalkozókat, a projekt keretében eddig összesen 73 hajót újítottak föl, erre összesen 20 millió kúnát különítettek el. Itt vissza nem térítendő támogatásokról van szó, amit tulajdonosaik a legtöbb esetben több évtizedes, rossz állapotban lévő hajók javítására fordíthattak.
A kishajó-tulajdonosok mellett a program a kisebb hajógyárak fennmaradását is elősegíti, különös tekintettel azokra, amelyek a szigeteken működnek. Božidar Kalmeta miniszter a Vjesniknek elmondta, az Unióval való tárgyalások során sikerült elérni, hogy a menetrendszerinti járatoknál 2016 végéig, míg a kirándulójáratoknál 2014 végéig nem jelenhet meg a külföldi konkurencia.

Horvátországban 330 kishajó és 405 regisztrált hajó van, ezek nagy része olyan rossz állapotban van, hogy veszélyeztetik az utasforgalmat, nem utolsósorban pedig a tengert is szennyezik.