Hetvenéves az Osijek futballklub

1217

Február 27-én, hétfőn az eszéki Horvát Nemzeti Színházban ünnepelte meg fennállásának 70. évfordulóját az Osijek (Eszék) labdarúgó-egyesület. A klubnak tavaly óta új többségi tulajdonosa van Mészáros Lőrinc személyében. Az új vezetés fontosnak tartja a helyi magyarokkal való jó kapcsolat kialakítását is, így az eseményre többek között szerkesztőségünk is meghívást kapott. Az ünnepségen egy új stadion és egy edzőközpont építését is bejelentették. Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének a 70. évfordulóra írt levelét Magyar József zágrábi magyar nagykövet olvasta föl.

Múlt és jelen

A futballcsapat 1947. február 27-én alakult meg: a Slavonija és Bratstvo csapatok egyesülésével létrejött a Proleter, amelyet az Osijek elődjének tekintenek. Még ugyanabban az évben horvát kupagyőztes lett. A csapat legeredményesebb időszaka 1953 és 1956 közé tehető, amikor sorra legyőzte a legerősebb csapatokat is az egykori Jugoszlávia területén. A meccseket rendszeresen 15 ezer néző látogatta. Az első osztályba először 1953-ban küzdötték föl magukat, az 55/56-os idényben viszont kiestek. A hatvanas évek elején a futballklub a Slavonija sportegyesületen belül működött, majd 1967-ben önállósult, és azóta az Osijek nevet viseli. Az első időkben piros-kék a színük, majd 1970-től kék-fehérek, vagyis felveszik a város színét.

A csapat a 70-es évekig a második osztályban versenyez, igaz, többször is megpróbál visszajutni az első osztályba, sikertelenül. Különösen emlékezetes év 1973, amikor osztályozót játszott a Zágrábbal az első ligába jutásért. A zágrábi meccset 64 ezren nézték a helyszínen, közülük 30 ezren az akkor 114 ezres Eszékről érkeztek (ezen a napon állítólag senki sem dolgozott Eszéken, mindenki a mérkőzést nézte). A csapat tizenegyesekkel alulmaradt, de 1977-től már a jugoszláv első osztályban játszott olyan ellenfelekkel, mint a belgrádi Partizan és Crvena zvezda, a boszniai Željezničar és Sarajevo, a macedón Vardar vagy az újvidéki Vojvodina. És nem vallott szégyent: 1984-ben például hatodik lett. A csapat 1992-től a horvát első osztályban játszik, egyetlen trófeáját 1999-ben nyerte: a horvát kupa döntőjében hosszabbítás után 2-1-re verte a vinkovcei Cibaliát.

A csapat 1977-ben költözött az akkor még félig kész Gradski vrt stadionba, amit hivatalosan 1980-ban nyitottak meg. 1982. április 4-én nézettségi rekordot döntöttek. Az Osijek a Dinamo ellen játszott, és mintegy 40 ezren szurkolták végig a mérkőzést, amely a vendégek 2:1-es győzelmével ért véget. Ezek után még voltak szebb, de nehezebb pillanatai is a csapatnak.

Az elmúlt években viszont már az első osztály sereghajtói között kullogott, anyagilag is a padlóra került az Osijek. A csőd szélére jutott futballklubot aztán egy magyar üzletember, Mészáros Lőrinc és horvát partnere, Ivan Meštrović tavaly megvásárolta. Az új vezetés munkája nem csak a csapat eredményein látható, a szurkolótábor és a támogatók tábora is bővül.

A jubileumi ünnepség

Jubileumhoz illő ünnepségnek adott otthont az eszéki Horvát Nemzeti Színház, amely erre a napra kék-fehérbe öltözött. Csakúgy, mint a meghívott vendégek, volt és jelenlegi játékosok, akiknek a nyakába egy-egy kék-fehér sálat akasztottak.

Az államvezetést, vagyis Andrej Plenković kormányfőt Janica Kostelić sportügyi államtitkár képviselte, de jelen volt Vladimir Šišljagić zsupán, Ivan Vrkić polgármester is, csakúgy, mint Eszék legendás futballistája, Davor Šuker, aki a Horvát Labdarúgó-szövetség elnökeként vett részt a rendezvényen.

Az ünnepség első részében kisfilmeket láthattunk a klub hetven évéről. Majd a klub elnöke, Ivan Meštrović, valamint Eszék polgármestere, Ivan Vrkić köszöntötte a közönséget. Mindketten köszönetet mondtak Mészáros Lőrincnek, aki nélkül ma nem ünnepelhetnék ezt a jelentős évfordulót, Meštrović szavai szerint az Osijek újjászületését. Így különösen nagy figyelmet kapott Mészáros Lőrinc beszéde, aki elmondta, már tíz éve figyelemmel kíséri a csapatot és tudja, hogy „nagy harcosok”, és tudja, hogy érdemes tovább dolgozni, a csapatba energiát és pénzt fektetni. Beszélt a tervekről, az új stadion építéséről, az edzőközpont létesítéséről.

Felszólalt még Janica Kostelić és Davor Šuker is.

Az eseményre meghívást kapott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is, de állami kötelezettségei miatt nem tudott részt venni, a 70. évfordulóra írt levelét Magyar József zágrábi magyar nagykövet tolmácsolta.

Egy jól szerkesztett zenés, táncos produkcióval ért véget az ünnepség hivatalos része. Majd kicsit oldottabb hangulatban folytatódott a társalgás a színház emeleti termében, ahol Mészáros Lőrinc és Szakály Ferenc sportmenedzser a helyi magyarok kis „különítményével” is szót váltott, és abban egyeztek meg, hogy hamarosan tárgyalni fognak az együttműködési lehetőségekről.