Hétvégétől újabb szigorítások léptek életbe

0
21
Davor Božinović

Szombat éjféltől három hétig újabb szigorításokat léptettek életbe: csökkentették a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, korlátozták a vendéglátóhelyek nyitvatartását, és bezárták az éjszakai szórakozóhelyeket.

Davor Božinović belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta, 50-ről 25 főre csökkentik a nyilvános összejöveteleken való részvétel felső határát, esküvőkön legfeljebb 15-en, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb 10-en vehetnek részt. A sporteseményeket továbbra is nézők nélkül lehet csak megrendezni. Éjfél helyett 22 órától reggel hat óráig tilos lesz szeszes italt árulni. Az éjszakai szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, a kávézók és éttermek pedig a korábbi 24 óra helyett csak 22 óráig tarthatnak nyitva.

A tárcavezető kiemelte: az intézkedéseket országos szinten vezetik be, ugyanakkor több megyében – ahol a fertőzöttek száma drasztikusan nőtt az elmúlt napokban és hetekben – szigorúbb korlátozások bevezetését kérték a helyi válságstábok. Ezért például Varasd megyében péntektől ideiglenesen bezárják a vendéglátóhelyeket, és betiltanak minden kulturális és sporteseményt – hangsúlyozta Božinović.

Az Eszék-Baranya megyei válságstáb is javaslatot tett további szigorításokra. Ilyen például, hogy a színházi előadásokon, mozivetítéseken is maximálisan 50 fő lehessen egyszerre, az egyházi ceremóniákon 4 négyzetméter jusson egy főre, valamint hogy a helyi önkormányzatok függesszenek fel minden összejövetelt a kultúrotthonokban, és azok bérbeadását is szüneteltessék.

A diákságra vonatkozóan azt javasolták, hogy az általános iskolásokat 1-4. osztályig az intézményekben oktassák, míg a felsősök két hétig online, két hétig pedig az iskolában tanuljanak, a középiskolások pedig térjenek át az online oktatásra.

Eközben a zágrábi válságstáb bejelentette: hétfőtől tömeges koronavírus-tesztelésbe kezdenek. A nagyjából 800 000 lakosú fővárosban négy fázisban tesztelik a lakosságot. Az akció célja, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek. Az első fázisban a krónikus betegeket és a mozgásképtelen időseket tesztelik saját otthonukban. A második fázisban az idős- és a szociális otthonok lakóin végeznek gyors antitest-tesztet. A harmadik fázisban az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozókon, majd a negyedik fázisban a lakosságon tesztelik a fertőzés hatására a szervezet által termelt antitesteket.