Kulturális kapcsolataikat erősítik

692
kiskőszeg
A hétvégén egy háromnapos alsónyéki (Magyarország) programban vettek részt a kiskőszegiek. A Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények tánccsoport, valamint a Kiskőszeg MKE asszonykórusa fellépett a szombati nemzetközi folklórszemlén.

Kiskőszeg az elmúlt évek során számos településsel alakított ki kapcsolatot. A HMDK-alapszervezet vezetősége is fontosnak tartja kulturális kötődéseinek az erősítését.

A falu képviselői és kultúregyesületei a hét végén Alsónyéken vendégeskedtek egy közös uniós pályázatnak köszönhetően.

Alsónyék Tolna megyében, Bátaszéktől keletre található, Szekszárd kistérségéhez tartozik. A Sárköz egyik gazdag faluja.

Sipos Krisztina, a Darázsi járás Magyar Kisebbségi Önkormányzatának az elnöke elmondta, a két település között a kapcsolat tavaly alakult ki, amikor a magyarországi falu egy uniós pályázathoz keresett partnert.

kiskőszeg– Nagyon örülünk, hogy egy sikeres pályázat részesei lehetünk, és ezáltal egy újabb településsel alakítottunk ki kapcsolatot. Alsónyéki vendéglátóink egy nagyon szép és sokrétű háromnapos programot állítottak össze Európai Piknik – Nyék Feszt néven. Szép élményekkel, tapasztalatokkal jöttünk haza – mondja Krisztina, aki hozzátette azt is, hogy a kiskőszegi delegáció tagja volt még Sipos Sándor, a Darázsi járás magyar elöljáró-helyettese, Labrović Sandra és Farkas Ibolya, Kiskőszeg helyi választmányának elnöke és alelnöke, a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények tánccsoport, valamint az Kiskőszeg MKE asszonykórusa.

A három nap során volt kiállítás, faavatás, koncertek, honfoglalás kori felvonulás és bemutató, főzőverseny. A kiskőszegi művészeti együttesek a Nemzetközi Folklórbemutatón léptek föl, ahol erdélyi, vajdasági, magyarországi és a szlovéniai csoportok is bemutatkoztak. Az eseményen megjelent és köszöntőt mondott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. (mt)