Hétszáz kúnát ér a gólyafészek a háztetőn

546
06-glyk-cszn

A Glas Slavonije c. napilap szerint az Eszék-Baranya megyében „pihenő” gólyák fele a Drávaszögben fészkel. Sajnos azonban egyre kevesebb a fészek, hiába fenyegetik büntetéssel azokat, akik saját ingatlanjaikról eltüntetik a fészkeket.


A fehér gólya védelmében indított projekt értelmében idén is 700 kúnát fizetnek azon ingatlan tulajdonosának, amelyen gólyafészek található. Annak viszont, aki tönkreteszi, 14 400 kúnás büntetéssel kell számolnia. A legtöbb fészek a Baranya-háromszögben található, pontosabban Kopácson, Bellyén, Dárdán, Kácsfaluban, Darázson és Laskón. Ami a támogatást illeti, a Védett Természeti Értékek Közintézmény (Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima) hivatalában lehet írásbeli bejelentést tenni a fészekről.

– Baranyában a fészkek nagy része villanyoszlopokon található, csak körülbelül egyharmada van magánházakon. A gólyavédelmi program tavaly indult, így ez a második év, amikor az embereket arra próbálják ösztönözni, hogy óvják és ne semmisítsék meg ezeket a fészkeket – tudtam meg Mikusa Tibor biológustól.

Horvátországban 1500 pár fehér gólya fészkel, a legtöbb az ország kontinentális részein. Fészkeik 70%-át háztetőkre és kéményekre rakják, 26%-át villanyoszlopokra, és mindössze 4%-át fákra.

Željko Vuković természetvédelmi ellenőr a Glas Slavonije-nak azt nyilatkozta, hogy augusztus vége felé elindulnak Dél-Afrika felé, így nem furcsa, hogy ilyentájt többet látunk belőlük, csoportokba verődve készülődnek a nagy útra.