Hétmérföldes cipővel a fertőzés ellen

94

Eredetileg színházi jelmezhez készült, de keresett cikk lett egy román cipész hétmérföldes modellje. Grigore Lup azt mondja, már külföldről is kapott megrendeléseket a közösségi távolságtartást garantáló férficipőire. Ezek lényegében a nyújtott fazon továbbfejlesztett változatai, amelyeknek olyan hosszú az „orruk”, hogy lehetetlenség közel férkőzni viselőjükhöz.

Lup azt mondja, akkor kezdett el gondolkodni a problémán, amikor elment vetőmagokat venni a kertjébe. Bár nem volt sok ember az üzletben, egyszer csak elkezdtek egyre közelebb és közelebb menni hozzá. Ha két ember Lup hosszú orrú cipőit viseli és egymással szemben állnak, éppen másfél méter van közöttük.

Egy hosszú orrú cipő elkészítéséhez majdnem egy négyzetméternyi bőr és kétnapi munka szükséges. Egy pár 500 lejbe, vagyis valamivel több, mint 100 euróba kerül.

 Az 55 éves kolozsvári cipész 16 évesen kezdte el tanulni a szakmát egy magyar mestertől, aki most, 93 évesen is készít még tradicionális, népi lábbeliket. Bár Lup 2001-ben megnyitott üzletében előre elkészített cipőket is lehet kapni, a specialitásai az egyedileg készített lábbelik. A kolozsvári suszter kuncsaftjai közé tartozik számos színház, operaház és táncegyüttes.

A cipőt egyelőre csak színészek rendelték meg az ország különböző teátrumaiból, de a cipészmester reméli, hogy akad majd olyan bátor vásárló, aki a hétköznapokban is viselné.

A járvány, illetve a kulturális rendezvények szünetelése miatt az ő forgalma is jelentősen csökkent, de azért optimistán tekint a jövőbe.