Házi süteményekre alapozta vállalkozását

10-hazi-suti-2-1

Egyre nagyobb az igény a kézműves termékekre, mind többen keresik a kistermelői zöldséget, gyümölcsöt, az otthon készített igazi házi süteményeket. Ez utóbbira alapozta vállalkozását az Eszék közeli Podravlje helységben élő Podravac Hargita is. Sütödét nyitott, engedélyt szerzett mozgó árusításra, és a környékbeli vásárok mellett Eszék több pontján is árulja sós és édes, kelesztett tésztából készült finomságait.

Sokszor hallani a sikeres emberektől, hogy „a munkám a hobbim”,  hiszen mi másért is volnának képesek annyi időt beleölni, ha nem szeretnék azt, amit csinálnak? Állítólag a legtöbb nagy cég ötlete is valamilyen hobbiból sarjadt. De az tény, hogy a sikeres vállalkozók örömüket lelik a munkájukban, és ezért nem sajnálják azt az időt, amit a vállalkozásukkal eltöltenek. 
Ezt vallja Podravac Hargita is, pedig egyáltalán nem mondhatja azt, hogy könnyű pénzkeresetet, foglalkozást választott.
Az egész vásározás, házi süteménykészítés nála pár évvel ezelőtt kezdődött. Korábban zöldségtermesztéssel foglalkozott. Az eszéki felsővárosi piacon lehetett vele találkozni. Majd elkezdte árusítani a saját készítésű befőttjeit, savanyúságait is. Később pedig szinte teljesen áttért a házi kelt süteményekre. Ma már ez a család fő kereseti forrása. 
– A családi hagyományokat nagyon fontosnak tartom, a házias ízvilágok szerint készítek minden ételt, süteményt a mai napig. A kelt hájas receptjét is a nagymamámtól tanultam. Azt tapasztaltam, hogy az emberek is értékelik és keresik ezeket a süteményeket – meséli Hargita.
A zöldségtermesztésről teljesen áttért a sütésre. Bérelt egy helyiséget a sütödéjének, amit az előírásoknak megfelelően alakított ki és rendezett be, majd megnyitotta vállalkozását, és a környékbeli vásárok, rendezvények mellett Eszék két pontján is árusít.

 

10-hazi-suti-2-3

 

– Éjjel egy órakor kezdődik nálam a napi „műszak”. Így reggelre mindenből frisset tudok eladni a már visszajáró vendégkörömnek. Reggel 8-tól 9-ig a BIOS Vállalkozói Inkubátorházban (Poduzetnički inkubator) vagyok, ott van a sütödém is. Majd pedig Eszék főterén árulok délig, egy óráig – magyarázza.
Az alapanyagok közül is a házi, vagyis az őstermelőktől beszerzettet részesíti előnybe. A legkeresettebb a tepertős pogácsája, vásárlói szerint messze felülmúlja a boltban vásároltat. A rétestésztát, a leveles tésztát is saját maga nyújtja. Naponta általában 10-15 kiló lisztből készíti a kelesztett tésztát.
Emellett persze még két kisgyerek anyukája is, és ott vannak a ház körüli teendők, a házimunka is. Így napjának szinte minden perce be van táblázva. Azt mondja, férje nagyon sokat segít, gyakran megfőz és a gyerekkel is tanul.
De további tervei is vannak. A rendezvénytermekben szervezett lakodalmakon nem lehet otthon sütött tortákat, aprósüteményeket felszolgálni, ezért már egyre több a megrendelése, így időnként kisegítőkre is szüksége van. Most azon dolgozik, hogy a nagyobb rendelésekhez szükséges minden körülményt megteremtsen.
Egy saját vállalkozást létrehozni, beindítani és a növekedés irányába kormányozni nem egyszerű dolog, de Podravac Hargita minden tekintetben igyekezik megbirkózni a feladatokkal.

 

{fcomments}