Hatodik éve oszt beiskolázási csomagokat a pedagógusfórum

A legfontosabb, hogy a magyar szülők magyar iskolába és óvodába írassák gyerekeiket

0
116

Idén is kiosztotta beiskolázási csomagját a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF), amelyben a kisdiákok megtalálhattak minden olyan eszközt, ami a zökkenőmentes iskolakezdéshez szükséges. A legfontosabb, hogy a magyar szülők magyar iskolába és óvodába írassák gyermekeiket – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, miután múlt pénteken ünnepélyesen átadta a magyar nyelvű oktatásban részt vevő horvátországi tanulók beiskolázási csomagjait.

Hatodik éve tart a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának „A horvátországi magyar oktatásért” elnevezésű programja, amely az első évben a magyar általános iskolák elsőseit részesítette támogatásban, majd a következő évtől már bővítették a támogatottak körét, és az ötödikben magyarul továbbtanulókat, illetve a magyar középiskolába beiratkozó elsősöket is taneszköz- és pénzbeli támogatásban részesítik. A programot, amelyre évente 35-40 ezer kúnát fordítanak, az anyaország támogatásából fedezik.

Múlt pénteken zsúfolásig megtelt a pedagógusfórum eszéki székhelye gyerekekkel és az őket kísérő szülőkkel, széksorokat már nem lehetett elhelyezni, így állva hallgatták végig a köszöntőket.

Elsőként Csapó Nándor, a pedagógusfórum elnöke üdvözölte a jelenlévőket, röviden szólt a program jelentőségéről, arról, hogy miért fontos az anyanyelven való tanulás. Megköszönte a jelenlevő anyaországi képviselőknek a program megvalósításához nyújtott anyagi segítséget, amely a nemzeti fontosságú intézményeknek szánt keretből származik.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, az a legfontosabb, hogy a magyar szülők magyar iskolába és óvodába írassák gyerekeiket. Köszönetet mondott a magyar iskolaválasztásért a jelenlévő szülőknek. Elmondta, hogy a magyar kormány a pedagógusfórummal karöltve az iskolakezdési költségeken kíván enyhíteni a tanévkezdő csomaggal és az egyszeri pénzbeli támogatással, valamint a folyamatos oktatási-nevelési támogatással. Szólt az anyaország egyéb, családokat, vállalkozásokat támogató projektjeiről, a több száz milliós Kárpát-medencei óvodafejlesztési programról, amelyek mindegyikével a szülőföldön való boldogulást, a magyar közösségek megmaradását kívánják segíteni.

A diákokat és szüleiket köszöntötte Jankovics Róbert HMDK-elnök is, aki szintén köszönetet mondott a szülőknek, és kifejtette, hogy a HMDK az elmúlt években is igyekezett segíteni, és a jövőben is minden lehetséges támogatást megad a magyar intézményeknek és az ott tanuló diákoknak. Idén megalapították a Becze Illyés Ösztöndíjat, amely 1000 kúnás egyszeri pénzbeli támogatást jelent a magyar iskolák elsőseinek. Mint mondta, fontos a szülők további ösztönzése, hogy gyerekeiket magyar iskolába járassák.

Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője és Obradović Ena, az eszéki magyar főkonzulátus gazdasági attaséja is részt vett az eseményen.

A programot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósították meg.

Hivatalos adatok szerint a születéscsökkenés és a nagymértékű elvándorlás miatt Horvátország-szerte 6 iskolát zártak be azért, mert elfogytak a tanulók, valamint 117 oktatási intézmény egyetlen új diákkal sem gyarapodott a 2018-2019-es tanév kezdetén. Eszék-Baranya megye, ahol a tömbmagyarság él, népességcsökkenés szempontjából egyike a legveszélyeztetettebb megyéknek Horvátországban. A magyar iskolákba iratkozók korábbi jelentős csökkenését sikerült mérsékelni, a létszám egy ideje stagnál.