Határzár: november végére elkészül a kerítés

808
lathatar1

A Magyar Honvédség minden szükséges képességgel rendelkezik az ideiglenes biztonsági határzár építéséhez – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter Mórahalmon.
A határzár mintaszakaszánál tartott sajtótájékoztatón a politikus elmondta, a kivitelezés tíz-tizenkét helyszínen kezdődhet el. A munkában a honvédség kilencszáz tagja vesz részt, a határidő november 30.
A mintaszakaszt négy különböző technikával építik meg, ezek közül választják ki azt az egyet vagy többet, amelyet alkalmazni fognak a teljes 175 kilométeres magyar-szerb határszakaszon – tudatta a miniszter.
Pintér Sándor belügyminiszter közölte, az idén 81 333 határsértő érkezett Magyarországra, több mint 80 ezer Szerbia felől. A kormány az európai gyakorlatot figyelembe véve döntött a határzár építése mellett – mondta a belügyminiszter, hozzátéve: a kormány keddig határoz arról, hogy a kipróbált technológiák közül melyik a legmegfelelőbb és anyagilag kivitelezhető.
A büntetés-végrehajtás fogvatartottjai készítik az alapanyagot, a határzár építése pedig állami keretek között történik. A munka műszaki irányítója és szervezője a Honvédelmi Minisztérium, de amennyiben szükséges, a belügyi tárca közfoglalkoztatottakkal segítheti a kivitelezést – tudatta Pintér Sándor.

 

lathatar29-hatarzar

 

A kivitelezés pontos költsége a technológia függvénye, a kormány az alapanyagokra és a közvetlen munkaköltségre 6,5 milliárd forintot különített el – tette hozzá.
A belügyminiszter kifejtette, ideiglenes határzár épül, melyet akkor számolhatnak fel, ha csökken az országra nehezedő migrációs nyomás. Az intézkedések célja, hogy a menedékkérelmet benyújtók ne a zöldhatáron keresztül, hanem a törvényes utat betartva, a határátkelőkön érkezzenek Magyarországra.
A politikus hangsúlyozta, Magyarország betartja a menekültjogi chartát és mindenkit befogad, aki jogosult a menekültstátuszra, az érkezők 8 százaléka volt ilyen.
Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta, szerdán lejárt az illegális migrációval kapcsolatos nemzeti konzultáció határideje. Csaknem egymillióan küldték vissza a kérdőíveket, és a válaszadók elsöprő többsége egyetért azzal, hogy határozottabban kell föllépni a népvándorlási méreteket öltő illegális migrációval szemben.
A kerítésépítés nem megoldás, de olyan szükséges és elkerülhetetlen lépés, amely megpróbálja törvényes és ellenőrzött keretek közé terelni az illegális migránsok áradatát – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

 

{fcomments}