Határtalanul!

169
repas

Már a gimnazisták számára is elérhető a program

Az idén is meghirdette a Határtalanul! programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., amelynek keretében az általános iskolák és szakiskolák mellett immár a gimnáziumok is pályázhatnak a határon túlra irányuló tanulmányi kirándulásokra. Erről Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár számolt be tegnap egy budapesti rendezvényen.

A helyettes államtitkár elmondása szerint tavaly közel 15 ezren kapcsolódhattak be a programba, és az idén is hasonló számban utazhatnak külhoni tanulmányi kirándulásra magyarországi diákok. Erre a célra ötszázmillió forintot különítettek el a költségvetésben. „Az Országgyűlés 2010-ben fogadta el azt a határozatot, amelynek célja, hogy minden magyarországi diák tanulmányai befejezését megelőzően részt vegyen egy, a határon túli magyarlakta területekre irányuló osztálykiránduláson” – emlékeztetett a helyettes államtitkár, hozzátéve: a gyerekek akkor tanulnak meg a legkönnyebben valamit, ha azt át tudják élni, meg tudják tapasztalni. „Ezért szeretnénk, ha minél több gyermek eljutna a határon túlra, hogy az ottani táj és történelmi emlékek mellett megismernék az ottani embereket, az ottani gyerekeket is” – magyarázta. Kiemelte: a legfontosabb, hogy személyes kapcsolatok alakuljanak ki a gyerekek, a pedagógusok, az iskolák között. „Így jöhet létre az a háló emberek és intézmények között, amely összetartozásunk, nemzeti egységünk lényege” – mondta Répás Zsuzsanna.

Csete Örs programigazgató az idei pályázati felhívásokhoz kapcsolódó gyakorlati tájékoztatót tartott a rendezvényen egybegyűlt pedagógusoknak. Elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskolák az idén már Horvátországba és Szlovénia magyarlakta területeire szervezett kirándulásokhoz is kérhetnek támogatást. Hozzátette: bízik benne, hogy minél több diák lesz, aki él a lehetőséggel, és eljut a külhoni magyarlakta területekre, s később, már saját családjával is visszatér az egykori kirándulások helyszíneire.