Határtalan kultúra

0
254

A fenti címmel tartották meg kedden Pécsett soros tanácskozásukat a „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között” elnevezésű projekt résztvevői. A Magyarország és Horvátország közös kulturális termékeinek fejlesztése érdekében tartott kerekasztal-beszélgetésen a HMDK részéről Matijević Olivér, a szervezet ügyvezető elnöke vett részt.

A nemzeti kisebbségek szerepe kulcsfontosságú az országok közti kapcsolatok ápolásában és egymás kultúrájának a megismerésében. Ezen kapcsolatok mélyítését tűzte ki céljául az a határon átnyúló európai uniós projekt is, amely két évvel ezelőtt kezdődött, és amely a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK), Pécs város horvát önkormányzatának, Eszék-Baranya megye turisztikai közösségének, valamint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyednek a közös projektje.

A projekt keretében az elnyert támogatásnak köszönhetően már több horvátországi magyar, illetve magyarországi horvát rendezvény is megvalósult, továbbá a nem nemzetiségi programokat is népszerűsítették és a továbbiakban is népszerűsítik a határ mindkét oldalán, ezzel is ösztönözve a határon átnyúló mobilitást.

A kedden megrendezett kerekasztal-beszélgetés a határon átnyúló térség kulturális fejlesztésének lehetőségeire, fontosságára és szerepére fókuszált.

– Úgy látom, hogy projektünk sikeres, és a folyamatos párbeszédnek köszönhetően nagyon jó az együttműködés – mondta Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke.