Határon Túli Magyarok Összművészeti Fesztiválja

Horvátországi fellépők, horvátországi programok

0
119
Kiállítás-megnyitó a HMDK bellyei médiaházában

A pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány június 3-a és 15-e között rendezi meg a Határon Túli Magyarok Összművészeti Fesztiválját, amelyre tartalmas kulturális eseményekkel készültek a szervezők. Az eseményen részt vett a HMDK kiskőszegi egyesülete is, valamint két programnak Bellye és Karancs adott helyet.

Az első fesztiválra 1992 októberében került sor, kezdetben két-három napos néptánctalálkozó volt, mára öszművészeti fesztivállá nőtte ki magát, szerteágazó szakági bemutatkozásokat, találkozásokat tesz lehetővé. Bepillantást nyújt a Kárpát-medence értékőrző és alkotó közösségeinek a tevékenységébe, a néptánctól a kortárs képzőművészetig, a kézművességtől a szépirodalomig.

– Nagyon örülünk, hogy a partnerekkel, társszervezőkkel és támogatókkal együtt évek óta szolgálhatjuk a magyar kultúra és a magyar közösségek identitásának megmaradását, fejlesztésének ügyét határon innen és túl – mondta Bokor Béla, a kuratórium elnöke.

Néptáncgála

A fesztivál egyik legrangosabb eseménye a néptánc és népzenei gálaest, amelyen a határon túli magyar tájegységeket a fellépő együttesek, zenekarok és művészek képviselik. Horvátországot a HMDK kiskőszegi alapszervezetének tánccsoportja, a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények táncegyüttes képviselte a június 7-én rendezett programon.

A Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények táncegyüttes

Horvátországi programok

Az összművészeti fesztivál két programjának Bellye és Karancs adott otthont.

Kedden délután Györkös Mányi Albert kolozsvári festő képeiből nyílt kiállítás a HMDK bellyei médiaházában, amit Székely László drávaszögi versritmusai színesítettek.

Köszöntőjében Bokor Béla elmondta, Györkös Mányi Albert (1922-1993) az erdélyi Tordaszentlászlón született. Felesége, Jakab Ilona festőművész ösztönzésére kezdett el festeni, a színek és formák hamarosan teljes mértékben hatalmukba kerítették. Munkáit Magyarország határain belül és túl egyaránt elismerik. Györkös 1993-ban hunyt el, műteremlakását, minden abban található vagyonával együtt, végrendeletileg az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületre hagyta. A bellyei kiállítás a gyűjteményből válogatott alkotásokat mutatja be. A tárlatot Kalmár Ferenc miniszteri biztos nyitotta meg.

A bellyei esemény után a program Karancson folytatódott, ahol a helyi tűzoltóotthonban a karancsi születésű Weininger Andorra, a Bauhaus stílus kiemelkedő alakjára emlékező kiállítást nyitott meg dr. Minorics Tünde egyetemi adjunktus.

Karancs

A bellyei és a karancsi rendezvényen részt vett Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is.