Határon Túli Magyarok Fesztiválja

151
08-hatron-tli-magy-1

Egy héten keresztül tartott a Határon Túli Magyarok Fesztiváljának programja Baranya megye több településén. A számos hagyományőrző és kézműves programon túl volt képzőművészeti kiállítás, valamint irodalmi és történelmi témájú pódiumbeszélgetést is folytattak.

A Határokon Túli Magyarságért Alapítvány az idei évben huszadszor rendezte meg a Határokon Túli Magyarok Fesztiválját. A jubileumi rendezvény célja, hogy a hagyományok szellemében bemutassa az elszakított országrészek kultúráját, erősítse a nemzeti összetartozást és találkozási, bemutatkozási lehetőséget biztosítson a Kárpát-medence és a nagyvilág magyarságának.

Az idén a fesztivál programjában kiemelt szerepet kapott a Drávaszög és Szlavónia népi kultúrájának, valamint kortárs művészeti életének bemutatása. Szeptember 18-án Pécsett, a Pannon Magyar Házban rendezett történészfórumon Andócsi János történelemtanár, a HMDK alelnöke a Kárpát-medencei magyarság 20. századi történetéről, sorsfordulóiról beszélgetett Gönczi Andrea történésszel, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Rektori Hivatalának munkatársával. Másnap Baranya vonzásában címmel, Bosnyák András baranyavári festőművésznek nyílt kiállítása az Apáczai Nevelési Központban. A fesztivál egyik legrangosabb és leglátványosabb eseménye pénteken a népitánc-gálaest, amelyen a határon túli magyar tájegységeket képviselő tánccsoportok mutatták be legjobb koreográfiáikat. A horvátországi magyarokat a HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Kultúregyesület népitánccsoportja képviselte.

– Rendszeresen részt veszünk ezen a fesztiválon 2000 óta, most is nagy örömmel léptünk fel – mondta Ognjenović Kettős Zsuzsann, a Csárdás vezetője.

 

{fcomment}