Hatalmas károk a gyümölcsösökben

153
P4190566

Természeti csapás sújtotta területnek minősítették az ország több vidékét is a téli, majd az április eleji fagyok következtében előállt károk miatt. A mezőgazdászok hatalmas veszteséggel számolnak, köztük a gyümölcstermelők is.

A szibériai hideg, majd az április eleji fagyok okozta károkat csak Eszék-Baranya megyében 152 millió kúnára becsülik. A legnagyobb veszteséggel valószínűleg a gyümölcstermelőknek kell számolniuk, ebben az ágazatban országos szinten 894,5 millió kúnás kárt okozott a fagy.

 

A barackosokban 100%-os a kárP4190555

A csúzai Horvát Ilonka már 20 éve foglalkozik gyümölcstermesztéssel, de ilyen katasztrófára nem emlékszik. Összesen 11 hektáron termelnek barackot, 6 hektáron almát, valamint egy-egy hektáron körtét és szilvát.

– Siralmas látványt nyújtanak a barackfák. A fák fele kifagyott, amelyek kihajtottak és virágozni kezdtek, azokat az április közepi fagy intézte el. Az alma, eddig úgy tűnik, átvészelte a hideget, de sajnos arról gyümölcs majd csak szeptemberben lesz, addig pedig valamiből élni kell. A barack a fő profilunk, és lehet, hogy a fák nagy részét ki kell vágni, így eléggé el vagyunk keseredve. Ha visszametszéssel helyre is hozható néhány, két év kiesik, hiszen addig nem lesz majd számottevő termés. A támogatásokat még nem kaptuk meg, és mivel az ország is rossz helyzetben van, jó lesz, ha a kár egy részét meg tudják téríteni – mondja Ilonka.

A csúzai gyömölcsösön végignézve jól látszik, hogy az alacsonyabb szinteken levő fák csupaszak, a legtöbbjükön valószínűleg már sosem lesz újra termés.

 

Vizes szalmát égettek a fagy ellen

Dályhegyen, Hodánék  gazdaságában, amelyből 4,5 holdnyi a gyümölcsös, egy régi módszerrel próbálták megóvni a fák termését az április közepi fagytól.

– Igyekeztünk felkészülni a fagyos hajnalra, nálunk, az Erdődi-hegyen két héttel ezelőtt -3,2 fokig süllyedt a hőmérséklet. Az idősektől tudtuk, hogy van néhány hagyományos módszer, amit bevethetünk a fagy ellen, ezeket ki is próbáltuk. A fákat vízzel permeteztük, majd a gyümölcsöst vizes szénával raktuk körbe, és azt égettük, hogy a füst miatt enyhüljön a fagy ereje. Keletkezett ugyan kár, azok avirágok, amelyek még nem nyíltak ki, elfagytak. Sok fiatal hajtás nem fejlődött ki a téli hideg miatt. A legtöbb kár a sárgabarackot és az almát érte – nyilatkozta lapunknak Hodán Krisztián.

A szakértők azt jósolják, hogy mivel idén nagyon kevés lesz a hazai gyümölcs, ezeknek az ára átlagosan 50-70%-kal lesz magasabb. A behozatal meg fog duplázódni. A kárfelmérés folyamatban van, a gazdáknak 60 nap áll a rendelkezésükre, hogy bejelentsék a kárt. Azt még nem lehet tudni, hogy milyen mértékű lesz a kártérítés. Mivel sokan még a tavalyi állami támogatást sem kapták meg, nem túl bizakodóak a jövőt illetően.