Háromnapos Duna-fesztivál Vukováron

30

Vukovár város és a helyi Turisztikai Közösség szervezésében idén is megtartották június 27-29-e között a Duna-fesztivált, amelynek keretében a Vukovári Magyarok Egyesülete a Magyar Konyha Ízei programjával nagy sikert aratott a látogatók körében.

Vukovár városa és a Duna közötti kapcsolat időtlen idők óta tart. És éppen azért, mert Vukovárt Európa második leghosszabb folyójának a partján alapították anno, a város évek óta megünnepli a Duna Nemzetközi Napját, ami mára Duna-fesztivál néven vált ismertté. A több mint 20 éves fesztiválon a helyi lakosság és a látogatók is színes programkínálatból válogathattak, amelyben játszóházak, vásár, hajókázás és halpaprikásfőző-verseny is helyet kapott.

– Elmondhatom, hogy látványos ételbemutatóval és -kóstolóval zárta egyesületünk a júniust. Tagjaink a Magyar Házban elkészítették a szlavóniai magyar parasztkonyha jellegzetes ételeit, amelyeket aztán a Duna-fesztiválon mutattunk be, elégedettek vagyunk egyebek mellett azért is, mert minden elfogyott – számolt be büszkén lapunknak Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnök asszonya a legutóbbi „megmozdulásukról”.

A magyar egyesület tagjai a Hotel Lav teraszán mutatták be az ételeket. A magyarok mellett még öt nemzet/nemzetiség konyhája volt jelen: a horvátok, a szerbek, az ukránok, a ruszinok és a németek is bemutatták gasztronómiájukat. Rozália asszony mesélt a magyar hagyományos ízvilágáról, és a népszerű lecsó receptjét is megosztotta az érdeklődőkkel, akik meg is kóstolhatták ezt a hagyományos fogást. A magyar standon még az alábbi ételek sorakoztak: zsíros kenyér, kolbász, szalonna, gulyásleves, hortobágyi töltött palacsinta, cigánypecsenye, sült kolbász, párolt krumpli, mézes csirke, saláta, grízes rétes, kuglóf, hájas kifli…

A Magyar Konyha Ízei programot a zágrábi Kisebbségi Tanács és Vukovár Város Magyar Kisebbségi Önkormányzata támogatta.