Három nap a paprika jegyében Laskón

152

A szervezők idén is mindent megtesznek azért, hogy programban, kikapcsolódási lehetőségben ne legyen hiány az idei laskói paprikafesztiválon, híres fűszernövényünk, a drávaszögi ember piros aranyának ünnepén október 4-6. között. A programokról Munk Erik, a rendezvény főszervezője beszélt lapunknak.

Horvátországi viszonylatban a Drávaszög-ben van a legnagyobb hagyománya a paprikatermesztésnek. Laskón, Várdarócon és Kopácson sokak számára jelent ez megélhetést, amelyhez kedvező feltételeket nyújt a réti föld. A lakosok számát tekintve Laskón termesztik a legtöbben, szinte minden második háznál ott a tábla, amely az eladó paprikát hirdeti. Ezért a laskóiak a drávaszögi ember piros aranyát minden évben egy háromnapos fesztivállal ünneplik, ilyenkor minden a – régi nevén – törökborsról szól.

Idén is lesz folklórprogram, kézműves vásár, paprikavásár és helyi termelők vására, gyermek- és könnyűzenei programok, valamint sztárfellépők és természetesen az elmaradhatatlan főzőverseny.

A paprikaminősítés tavalyi győztesei

Munk Erik, a Laskói Ifjúsági Egyesület és a helyi HMDK-alapszervezet elnöke, az esemény főszervezője elmondta, már pénteken sor kerül az első programra: a fiatalok számára egy ún. IfiPartit szerveznek az ifjúsági otthonban.

– Az előző évekkel ellentétben idén a Baranyai Kupa elődöntőjét is pénteken tartjuk, a pénteki verseny 30 legjobb halfőzője kerül majd be a szombati döntőbe. Már most nagy az érdeklődés, folyamatosan jelentkeznek a szakácsok, így állíthatom, hogy idén is meglesz a száz bogrács, rekordszámú résztvevőre számítunk – mondja Munk Erik.

Hozzátette azt is, hogy lesz most is paprikateszt, szakemberek minősítik majd a szombaton 10 óráig leadott mintákat, az eredményeket pedig a délutáni ünnepélyes megnyitót követően hirdetik ki.

Idén a Baranyai Kupa elődöntője pénteken lesz

– Tavaly volt először erőspaprika-evő verseny, idén is lesz, a különlegessége, hogy a versenyzők több körön keresztül „eszik át” magukat a világ legkeményebb csilijein, ami igazán embert próbáló feladat – teszi hozzá Munk.

A paprika a standokon is megjelenik, de egyéb kézműves portékát is lehet majd vásárolni, az árusok szombaton és vasárnap is ott lesznek. Természetesen a néptánc és a magyar zene sem hiányzik majd, lesz kultúrműsor és utcabál is.

– A sztárvendég a Dupla KáVé és Köteles Cindy lesz. Az együttes nemcsak Magyarországon ismert, bejárták a világ magyarlakta területeit, rendszeres fellépők Erdélyben és a Felvidéken, de többször turnéztak Amerikában és Kanadában is. Horvátországba most jönnek először, mulatós zenét játszanak, így biztosan megalapozzák majd a koncertjük utáni utcabál hangulatát – mondja Munk Erik, aki hozzáteszi azt is, hogy a programmal most is, a paprika népszerűsítése mellett, az a célja, hogy minden korosztály számára szórakozási lehetőséget kínáljon, és hogy mindenki jól érezze magát.

Tehát ne feledjük, október első hétvégéjén irány Laskó, ahol három napon át az önfeledt színvonalas szórakozásé lesz a főszerep.