Három jelölt a magyar központ igazgatói posztjára

0
1281
MHOMK

Az eszéki HMOM Központ igazgatói posztjára kiírt pályázatra három személy jelentkezett: Andócsi János, Angszter Barač Tünde és Csapó Nándor, mindhárman az intézmény tanárai. Egyelőre még nem született döntés arról, ki vezeti a magyar iskolaközpontot az elkövetkező négy évben.

Az eszéki székhelyű Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központot 1999. szeptember 28-án avatta föl Göncz Árpád, Magyarország akkori köztársasági elnöke és Zlatko Mateša, a Horvát Köztársaság akkori miniszterelnöke. A központ alaptevékenysége a horvátországi magyar gyerekek anyanyelven történő óvodai, általános és középiskolai oktatása-nevelése, de közművelődési, gazdasági, sport- és egyéb tevékenységekkel is foglalkozhat a horvát törvényekkel összhangban.

A HMOMK általános és középiskolája 1999 szeptemberében kezdte meg működését, majd egy évvel később beindult a Bóbita nevű óvoda is.

Az intézmény vezetőjének négyéves megbízatása lejárt, ezért az iskolaszék kiírta a pályázatot az igazgatói tisztségre. A pályázatra a határidőig három személy jelentkezett: Angszter Barač Tünde, Andócsi János és Csapó Nándor, mindhárman az intézmény tanárai.

Egyelőre még nem született döntés arról, hogy ki vezeti majd a nemzeti fontosságú intézményt a következő négyéves időszakban. Az intézmény aktuális alapszabálya – valamint az alapító okirata szerint – az iskolaszék most nem foglalhatott állást az ügyben, a döntés kizárólag az oktatási- és sportminiszter kezében van.

2008-ban egyébként a horvát oktatási minisztérium az iskolaszék egyhangú javaslata (az akkori alapszabály szerint ekkor még volt javaslattevő joga az iskolabizottságnak), valamint a szülők és a dolgozók tiltakozása ellenére Kovacsevity Anna helyett Kucsera Bandit nevezete ki igazgatónak, ami egyértelműen politikai döntés volt.

2012-ben három jelölt indult a posztért: Csapó Nándor, a tanintézmény informatikatanára, Giber Opačak Lilian zenetanár és Kucsera Bandi. Ebben az esetben viszont az akkori miniszter, Željko Jovanović (SDP) elfogadta a Juhász Sándor MESZ-elnök vezette iskolaszék javaslatát, és ismét Kucserát nevezte ki igazgatónak.