Három év kihagyás után újra megszervezték a Kárpát-medencei iskolatalálkozót

190

21. alkalommal szervezték meg a Kárpát-medencei Magyar Iskolák Találkozóját Piliscsabán, amelyen a Laskói Általános Iskola csapata képviseli évek óta a horvátországi magyarságot.

A piliscsabai Ward Mária Iskola 2000-ben indította el a Kárpát-medencei iskolatalálkozókat, amelyeken hat ország magyar általános iskolái vesznek részt: Bácskertes, Piliscsaba, Komárom, Aklihegy és Etéd mellett a horvátországi, drávaszögi Laskói Általános Iskola is. A május 24-től 28-áig tartó rendezvény idei házigazdája a piliscsabai iskola volt. Az évente más-más országban tartott találkozók célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző államok területén élő fiatalokat, és egyben erősítse bennük az egy nemzethez való tartozás érzését.

A programhoz 2001-ben csatlakozott a Laskói Általános Iskola, amelynek tanulói azóta rendszeresen részt vesznek rajta. Ezúttal Kriják Diána tanárnő kísérte el a hét felső tagozatos diákot, és elmondta, hogy többek között a személyes kapcsolatok ápolására is kiváló alkalmak ezek a találkozók.

– Minden találkozó egy gálaesttel zárul, ahol a résztvevő iskolák diákjai egy-egy rövid programmal mutatják be a régiójukat. A mi diákjaink egy Laskóról, Ács Gedeonról és Sztárai Mihályról szóló énekes-zenés összeállítással készültek. A gyerekeket családoknál szállásolták el, ahol nagyon jól érezték magukat, és a szervezők is kitettek magukért, a program rendkívül tartalmas volt – tudtuk meg a tanárnőtől.

A hat országból érkező iskolák csapatai számos helyre kirándultak, különféle közösségépítő programokon vettek részt, amiken életre szóló élményeket szereztek.